ALARM MI ZVONI OKO PONOĆI, A ONDA ME POŠALJU U BANGKOK: Ispovest hrvatske stjuardese koja radi na Bliskom istoku!
Ana Vlahović, Foto: Instagram

DA LI BISTE MOGLI?

ALARM MI ZVONI OKO PONOĆI, A ONDA ME POŠALJU U BANGKOK: Ispovest hrvatske stjuardese koja radi na Bliskom istoku!

Svaki posao donosi određenu dozu zahtevnosti, ali zabave ne bi smelo da izostaje jer upravo ona podstiče dobro raspoloženje

Objavljeno:

Posao i zabava možda nisu dve riječi koje često idu zajedno, ali to ne mora biti tako, posebno ne danas. “Fun at Work Day” posvećen je onima koji pronalaze načine kako svoj posao da učine ugodnim i zabavnim svaki dan.

Emirates je poslodavac oko 23.000 članova posade više od 135 nacionalnosti te nudi, kako kažu, atraktivno radno okruženje u kojem zaposleni mogu napredovati, otkriti svet, sprijateljiti se i zbližiti s kolegama. Kompanija zapošljava kandidate koji su pozitivni, samouvereni, fleksibilni i prijateljski nastrojeni. Pružanje posebne pažnje zadovoljstvu putnika i ljubaznost u toj kompaniji ističu kao glavne vrednosti "Emiratesovih" članova posade.

Svaki posao donosi određenu dozu zahtevnosti, ali zabave ne bi smelo da izostaje jer upravo ona podstiče dobro raspoloženje.

“Fun at Work Day” obeležava se u Emiratesu zadnjeg petka u januaru, a prioritet je tog međunarodnog dana da se podigne o zabavi tokom radnog vremena. Postoje zaposlenici kojima je Dan zabave na poslu zapravo svaki dan, a među njima se često nalaze članovi kabinskog osoblja. Ljubav prema putovanjima i strastvenost oko pomaganja drugima, kao i upoznavanje novih kultura obično su najčešći razlozi koje ističu kao odgovor na pitanje zašto se svakodnevno zabavljaju na svom poslu.

Hrvatica Ana Vlahović, Emiratesova stjuardesa, otkrila je detalje svoje poslovne svakodnevice.

00:30 - zvoni alarm. Ovo je vrlo rani početak dana, ali kad ste član posade morate naučiti kako se odmoriti s obzirom na rasporede letenja i činjenicu da ustajete svaki put u različito vreme. Ne volim da žurim pa uvek pre spavanja spakujem kofer. Preostaje mi da se istuširam, našminkam, obučem uniformu, na brzinu popijem šoljicu kafe i spremna sam za polazak.

01:40 - prijavljujem se za let u EGHQ i odlazim na brifing o mom sledećem letu EK376 za Bangkok. Na brifingu se međusobno upoznajemo i raspravljamo o specifičnostima leta. Svakom članu posade dodeljuje se određena pozicija. Meni je dodeljena pozicija u poslovnoj klasi. Pred kraj brifinga pridružuju nam se pilot i kopilot te nas brifinguju o trajanju leta (koji je danas poprilično kratak – samo 6 sati i 5 minuta), visini leta i očekivanoj prognozi na ruti. Po završetku brifinga, dolazi autobus koji nas vozi do aviona.

02:35 - ulazimo u avion i krećemo s obavezama pre samog leta i pre nego što putnici krenu da se ukrcavaju. U poslednje četiri i po godine radim u poslovnoj klasi. Tamo se pripremaju pića dobrodošlice, vinske liste i "kit bags" za naše premium putnike koje im predajemo prilikom ulaska u avion. Takođe pazimo da ukrcavanje prođe glatko bez ikakvih problema.

03:40 - svi putnici su ukrcani na let Emirates A380 za Bangkok. Zajedno s ostatkom posade u poslovnoj klasi proveravam jesu li se svi putnici ugodno smestili. Brifiramo ih o funkcijama sedišta, dostupnim sadržajima i informacijama o današnjoj usluzi. Upućujemo ih na naš "onboard lounge" u kom mogu da uživaju u svom omiljenom piću dok su udobno smešteni na jednoj od sofa. Svi su time oduševljeni. U međuvremenu smo dobili odobrenje za poletanje.

12:45 - sleteli smo u Bangkok nakon šest sati i pet minuta. Let je bio vrlo ugodan. Svi su se putnici iskrcali s osmehom na licu što je dokaz dobro odrađenog posla što nas takođe čini srećnima. Tokom razgovora s jednim ljupkim parom, saznala sam da su na medenom mesecu. Bili su jako uzbuđeni, osim zbog nedavnog venčanja i zbog činjenice da prvi put posećuju Tajland. Udruženim snagama iznenadili smo ih s tortom i čestitkom na kojoj je pisalo “srećan medeni mjesec” te ostale lepe želje i potpisi svih članova posade s današnjeg leta. Budući da sam više puta bila u Bangkoku, rado sam im napisala par preporuka šta da posete i vide tokom njihovog boravka. Bili su jako srećni, a mi smo bili zadovoljni što smo nekome let učinili posebnim i nezaboravnim.

13:15 - nakon što su se putnici iskrcali preostaje nam da izvršimonaše dužnosti nakon sletanja te pomno pazimo da ništa ne ostane u avionu. Potom uzimamo svoje kofere, ukrcavamo se u bus za posadu koji nas prevozi do hotela u kom smo smešteni.

15:00 - stigla sam u hotel. S obzirom na to da je Bangkok jedna od mojih najdražih destinacija, ne gubim ni trenutka već odlazim kratko da odspavam kako bih čim pre napunila baterije. Budući da sam već imala priliku da razgledam grad, danas sam odlučila da učinim nešto drugačije pa sam s nekolicinom članova posade posetila tečaj u školi kuvanja "tai" hrane. Obožavatelj sam tajlandske kuhinje i zbilja sam se veselila pripremanju nekih od mojih najdražih jela.

20:00 - tečaj je prošao jako uspešno. Po završetku sam otišla na lokalnu tržnicu da kupim namirnice kako bih mogla da impresioniram svoje prijatelje i porodicu s novonaučenim receptima. Sutra ću pre polaska za Dubai pokušati u raspored da uguram najdražu masažu na koju obično odem kad sam u Bangkoku. Iako je prema vremenu u Dubaiju tek pet sati poslepodne, spremna sam za krevet i veselim se spavanju. Laku noć!

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.