ŠPIJUNSKI SKANDAL U TVITERU: U zamenu za SAT I 10.000 DOLARA, radnici davali lične podatke korisnika OVOJ ZEMLJI
Ilustracija, Foto: AP

uhvaćeni na delu

ŠPIJUNSKI SKANDAL U TVITERU: U zamenu za SAT I 10.000 DOLARA, radnici davali lične podatke korisnika OVOJ ZEMLJI

U tužbi pred američkim okružnim sudom u San Francisku se detaljno opisuje jedan koordinisan pokušaj saudijskih zvaničnika da angažuju zaposlene u Tviteru da prikupljaju lične podatke

Objavljeno:

Američko tužilaštvo optužilo je dvojicu bivših radnika kompanije Tviter da su u SAD špijunirali u korist Saudijske Arabije.

U tužbi pred američkim okružnim sudom u San Francisku se detaljno opisuje jedan koordinisan pokušaj saudijskih zvaničnika da angažuju zaposlene u Tviteru da prikupljaju lične podatke sa više hiljada Tviter naloga.

Među njima su nalog jednog popularnog novinara koji ima više od milion sledbenika i drugi poznati kritičari vlade u Rijadu, prenosi AP.

U tužbi se takođe tvrdi da su dvojica službenika, koji po prirodi posla nisu imali pristup ličnim informacijama korisnika, dobili kao nagradu sat poznate marke i desetine hiljada dolara uplaćenih na tajne bankovne račune.

Kompanija Tviter je priznala da sarađuje u američkoj istrazi dvojice bivših službenika optuženih o njihovom pristupu ličnim informacijama korisnika, po nalogu saudijske vlade.

"Njujork tajms" navodi da je ovo prvi slučaj da su saudijski državljani optuženi za špijuniranje u SAD.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.