SAD I KINA RATUJU PREKO HUAVEJA: Kompanija je paravan za kinesko špijuniranje?
Kompanija Huavej je u centru sukoba dve zemlje, Foto: AP

sukob se zaoštrava

SAD I KINA RATUJU PREKO HUAVEJA: Kompanija je paravan za kinesko špijuniranje?

Kina će "odlučno braniti" svoje kompanije

Objavljeno: 12:48h

Kineska vlada pozvala je danas Vašington da "prestane s nerazumnim napadima" ne kinesku tehnološku kompaniju Huavej (Huawei), protiv koje su SAD u ponedeljak podigle tužbu za krađu tehnologije i kršenje sankcija prema Iranu.

Kina će "odlučno braniti" svoje kompanije, navodi se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova, ali se ne precizira kakve mere bi Peking mogao da preduzme u odgovoru na optužbe protiv vodećeg kineskog globalnog tehnološkog brenda i najvećeg proizvođača mrežne opreme koju koriste telefonske i internet kompanije.

Huavej Tehnolodžiz je negirao da je počinio ijedan od prekršaja navedenih u tužbi, prenosi agencija AP i dodaje da je ovo do sada najozbiljnije intenziviranje pritisaka protiv kineske kompanije koja se već jednu deceniju bori protiv optužbi SAD da je ona paravan za kinesko špijuniranje i rizik po nacionalnu bezbednost.

Kinesko ministarstvo je izrazilo žaljenje zbog toga što je Vašington "pokrenuo državnu silu" da bi naneo štetu kineskoj kompaniji "u nastojanju da uguši i fer i pravično poslovanje" iz političkih razloga.

- Apelujemo snažno na Sjedinjene Države da zaustave nerazumne napade na kineske kompanije, uključujući Huavej - navelo je ministarstvo u saopštenju, dodajući da će Peking braniti "zakonita prava i interese kineskih kompanija".

U tužbi otpečaćenoj u ponedeljak, Huaveju se na teret stavljaju pokušaji krađe robotičke i druge tehnologije iz laboratorije T-Mobajla koja je korišćena za testiranje pametnih telefona.

Huavej se takođe optužuje da koristi "fantomsku firmu" u Hong Kongu, Skajkom (Skycom), za trgovanje sa Iranom kršeći američke trgovinskle sankcije. Vašington tvrdi da je glavna finansijska direktorka kompanije Meng Vandžou varala banke u vezi sa tim transakcijama.

Meng, koja je ćerka osnivača Huaveja, Rena Džengfeja, uhapšena je 1. decembra u Vankuveru po optužbama Sjedinjenih Američkih Država koje se odnose na Iran, što je izazvalo političku buru između Kine i Kanade, podseća AP.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.