UŽASI DIKTATURE: Tri devojčice (13) završile u ZATVORU zbog toga što su išarale sliku predsednika!
Išarale sliku predsednika, završile u zatvoru, Foto: Twitter / Lewis Mudge

nečuveno

UŽASI DIKTATURE: Tri devojčice (13) završile u ZATVORU zbog toga što su išarale sliku predsednika!

Preti im kazna od 5 godina robije

Objavljeno:

Tri devojčice iz Burundija provele su vikend u zatvoru, a sada im preti i robija od pet godina samo zato što su išarale sliku predsednika te zemlje na svojim udžbenicima.

Devojčice, koje su maloletne, uhapšene su zbog "vređanja šefa države", navode udurženja za ljudska prava. One sada čekaju suđenje zbog toga što su išarale fotografiju predsednika Pjera Nkurunzize, rekao je Luis Mudže, direkor Hjumans rajts voč-a za centralnu Afriku.

Mudže je rekao i da se udžbenici u Burundiju često i razmenjuju među decom, pa nije čak ni sigurno da su 13-godišnje devojčice išarale lice predsednika.

Ovo nije prvi put da se deca u Burundiju pritvaraju. 2016. godine je obaveštajna služba Burundija uhapsila 8 srednjoškolaca koji su pored slike Nkurunzize napisali "napolje" i "bez trećeg mandata". Iste godine je stotine dece izbačeno iz škola zbog skrnavljenja fotografije.

Nkurunziza je na vlasti od 2005. godine, a 2015. je započeo treći mandat uprkos masovnim protestima i skandala tokom njegovog drugog mandata. Tada je Vrhovni sud zaključio da on ipak može da ostane predsednik, jer ga je u prvom mandatu izabrao parlament, ne narod.

Od 2015. predsednik je aktivno represovao slobodu govora. Mudže navodi da se zbog toga tamo zatvorila kancelarija Hjuman rajts voč-a, i da je tako uništena ranija percepcija o Burundiju kao "perjanici slobode govora u regionu".

Učenici uhapšeni 2016. godine su pušteni nakon međunarodnog pritiska.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.