AMERIČKI NOVINAR JE MADURU POKAZAO JEZIVU SLIKU NJEGOVOG NARODA: Predsednik je samo ustao, a onda  je nastao HAOS
Nikolas Maduro nije odmah hteo da pusti novinarsku ekipu, Foto: EPA/Cristian Hernández

HAOS U KArkasu

AMERIČKI NOVINAR JE MADURU POKAZAO JEZIVU SLIKU NJEGOVOG NARODA: Predsednik je samo ustao, a onda je nastao HAOS

Maduri "nisu svidela" neka od pitanja o "nedostatku demokratije u Venecueli, mučenju, političkim zatvorenicima i humanitarnoj krizi"

Objavljeno:

Američka televizija Univision kaže da je njen tim kratko zadržan u predsedničkoj palati u Venecueli gde su razgovarali s predsednikom Nikolasom Madurom.

Incident se dogodio nakon što je nagrađivani novinar Horhe Ramos pokazao da gospodinu Maduri pokazao slike državljana Venecuele koji jedu iz kamiona za smeće, kaže mreža.

Novinar Horhe Ramos
Novinar Horhe Ramosfoto: EPA/Luis Eduardo Noriega

Njihova oprema je konfiskovana. Venecuelski ministar informisanja Horhe Rodrigez izjavio je da je vlada pozdravila stotine novinara, ali da nije podržala "jeftine emisije". Univision, vodeća TV mreža na španskom jeziku u SAD-u, kaže da je šestočlana posada puštena nakon skoro tri sata, ali da njihovi snimci i lične stvari nisu vraćene.

Govoreći na Univision, Ramos je rekao da se Maduri "nisu svidela" neka od pitanja o "nedostatku demokratije u Venecueli, mučenju, političkim zatvorenicima i humanitarnoj krizi".

- Ustao je nakon što sam mu pokazao video snimke mladih ljudi koji jedu iz kamiona za smeće - rekao je za intervju u palati Miraflores u glavnom gradu Karakasu.

- Ono što sam rekao Nikolasu Maduru je da ga milioni državljana i mnoge vlade širom sveta ne smatraju legitimnim predsednikom, već diktatorom.

Tokom njihovog pritvora, gospodin Ramos i potpredsednik Univision Maria Martinez držani su "nekoliko minuta" u zasebnoj prostoriji u kojoj su svetla bila isključena, rekao je emiter. Ekipa Univision biće deportovana u utorak, prenosi agencija Reuters.

Gospodin Ramos, američki novinar rođen u Meksiku, poznat je po svom konfrontacijskom stilu ispitivanja. Godine 2015. izbačen je sa konferencije za novinare tadašnjeg predsedničkog kandidata Donalda Trampa.

Natali Sautvik, koordinatorka programa za zaštitu novinara iz Centralne i Južne Amerike, rekla je: "Prekidom intervjua i cenzurisanjem jednog od najznačajnijih novinara Latinske Amerike, Nikolas Maduro je pokazao svoje fundamentalno zanemarivanje štampe."

Nikolas Maduro nije bio zadovoljan pitanjima novinara
Nikolas Maduro nije bio zadovoljan pitanjima novinarafoto: AP

Prošlog meseca, nekoliko lokalnih i stranih novinara kratko je pritvoreno dok je radilo u Karkasu. Neki su i deportovani. Na Tviteru, venecuelski ministar informisanja gospodin Rodrigez je dodao:

- Stotine novinara je prošlo kroz Miraflores palatu koji su dobili pristojan tretman koji mi uvek dajemo onima koji rade novinarski posao.

Ranije je grupa latinoameričkih zemalja i Kanada izjavila da je Maduro pretnja miru i sigurnosti u regionu i pozvao na njegov trenutni izlazak, demokratsku tranziciju i slobodne izbore.

Na sastanku u glavnom gradu Kolumbije u Bogoti, grupa iz Lime pozvala je Međunarodni krivični sud da razmotri da li je Venecuela kriva za zločine protiv čovečanstva zbog odbijanja pomoći u zemlji. Najmanje dve osobe poginule su u sukobima u subotu između civila i vojnika lojalnih gospodinu Maduri koji su blokirali ulazak strane pomoći koju je organizovao opozicioni lider i samoproglašeni privremeni predsjednik Huan Guaido. Maduro kaže da su napori za pomoć deo organizovanog udara od strane Amerike.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Bbc.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.