TAJNA RUSKA LABORATORIJA I DAN DANAS IZAZIVA STRAH: Najsmrtonosnije bolesti su ovde testirane, OPASNOST JOŠ VREBA!
Postojeći virusi su se pravili da budu još opasniji..., Foto: Printscreen / Youtube

šokantno!

TAJNA RUSKA LABORATORIJA I DAN DANAS IZAZIVA STRAH: Najsmrtonosnije bolesti su ovde testirane, OPASNOST JOŠ VREBA!

Postojeći virusi su se pravili da budu još opasniji...

Objavljeno:

1971. godine istraživački brod „Lav Berg“ u Aralskom jezeru obavila je neka čudna magla. Nakon toga, mlada naučnica je obolela od velikih boginja, protiv kojih je bila vakcinisana. Umrle su tri osobe iz njenog mesta koje su verovatno imale kontakt sa njom. Ona je preživela.

Nisu znali da bolest potiče sa tajnog ostrva u Aralskom moru, Ostrvo Vozroždenja ili ostrvo „ponovnog rađanja“. Na njemu je nekada bila tajna sovjetska laboratorija Aralsk-7 predviđena za biološkog oružja.

Postojeći virusi su se pravili da udu još opasniji. Doći u dodir sa ovim ostrvom u bilo kom smislu nije bilo naivno. 1988. u blizini ostrva nastradalo je 50.000 sajga antilopa.

Sovjeti su osnovali laboratoriju Aralsk-7, 40-tih godina XX veka. U Njoj su izučavane razne smrtonosne bolesti. Bio je jedan od ukupno 52 istraživačka instituta.

foto: Printscreen / Youtube

To ostrvo je nekada bilo dosta manje i bilo je u samom središtu jezera, ali je jezero izgubilo 80% vode, pa ono danas nije više ostrvo, već je spojeno sa kopnom. Zbog smanjenja vode u Aralskom moru povećalo se kopno i sada naučnici strepe da se bolesti ne rašire.

„Kada sam 1970. prvi put došao na ostrvo, to je bilo lepo mesto. Voda je bila bistra, plivali smo i sunčali se posle posla. Radili smo na oružju kao što su antraks, kuga i druge bakterije, testirali smo vakcine i proveravali koliko dugo mikroorganizmi mogu da opstanu u zemlji“, rekao je Genadij Lepjoškin, koji je 18 godina radio na ostrvu.

Rekao je da je njihova vakcina protiv antraksa bila najbolja na svetu. Pričao je i kako su vršeni ogledi nad životinjama.

Ova laboratorija je napuštena raspadom Sovjetskog Saveza, a nisu preduzete mere za uništenje preostalih izazivača. Američki naučnici su pokušali to da urade, ali nekoliko meseci koliko su boravili na ostrvu nije bilo dovoljno da se ubije i najmanja spora i svi zaostali izazivači.

Stručnjaci za antraks Les Bejli sa Univerziteta u Kardifu upozorava. Zna se da je opasnost i dalje moguća. Potrebno je eliminisati svaku životinju koja je bila u dodiru sa ovakvim bolestima. Kada kopamo da zatrpamo neku životinju moramo da iskopamo duboku rupu jer ako dođe do poplave da bolesti ne bi isplivale na površinu.

Ima tu još mesta koja su imali istu ulogu ili sličnu. Ostrvo Ginjard pripada Škotskoj i bilo je zabranjena zona do 1990. godine. Na njemu su nekada testirani izazivači antraksa.

BONUS VIDEO:

I PSI SU KAO I LJUDI! Imaju obaveznu vakcinaciju, ali reakcija ovog psa kada primi vakcinu je urnebesna! Poput uplašenog deteta skreće pogled! (VIDEO)

(Espreso.co.rs / travelbook.de)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.