POLICAJAC JE UBIO MOG SINA, A SADA MI PRETE! Mladić je pomagao majci na poslu, a onda su se našli u centru protesta
Na Haitiju danima traju nemiri, Foto: EPA/JEAN MARC HERVE ABELARD

nemiri na haitiju

POLICAJAC JE UBIO MOG SINA, A SADA MI PRETE! Mladić je pomagao majci na poslu, a onda su se našli u centru protesta

Rekla je i da je policajac nakon ispaljenog metka brzo sakrio lice, ali da ima svedoke. Objasnila je da nije prijavila zločin jer se jako plaši odmazde

Objavljeno:

Na Haitiju već dve nedelje traju žestoki protesti građana koji zahtevaju smenu vlasti, a ima i žrtava, mada niko ne zna njihov tačan broj.

U nemirima se našla i Prisil Žurnal, koja je bila sa svojim sinom Robertom. Usred meteža, suzavaca i spaljenih guma, rekla mu je da se sakrije ispod kolica na kojima su prodavali kolačiće ispred bolnice.

Začula je glasan zvuk, a onda je Roberto pao mrtav. Metak mu je proleteo kroz levu ruku pravo u srce.

Prisil je ubeđena da je policajac ubio njenog sina.

- Kada je ubio mog sina, policajac je razmenio pištolj sa drugim policajcem, i otišli su da se sakriju u bolnicu - tvrdi ona za CNN.

Rekla je i da je policajac nakon ispaljenog metka brzo sakrio lice, ali da ima svedoke. Objasnila je da nije prijavila zločin jer se jako plaši odmazde.

Njena porodica već dobija pretnje smrću ukoliko ne prestane da govori o svom sinu. Iako u policiji kažu da neće da istražuju bez prijave, Roberta je u svom govoru pomenuo premijer Haitija, Žan Henri Seant.

- Kao otac koji razume bol roditelja, imam posebnu poruku za majku mladića Roberta Badja Telusma, koji je ubijen ispred državne bolnice dok je pomagao majci na poslu. Sećam se kako sam pre 40 godina pomagao svojoj majici na pijaci Kvabosal. Danas sam premijer, a ko zna šta je Robert Badjo Telusuma mogao da postane u ovoj zemlji - rekao je.

Obećao je da će istražiti optužbe o korupciji koje su i izazvale proteste protiv njega i predsednika Jovenela Moisa.

Međutim, njegov govor nije pomogao majci, koja strahuje za svoj život i svoju porodicu.

- Od kada je umro prete nam. Kažu nam da znaju gde radimo. Prete mi telefonom. "Znamo da radiš kod bolnice, pa ako ne umukneš o ovom slučaju naćićemo te" govore mi - otkriva Prisil, koja ima još dva sina.

Slažan zemljotres i uragani koji su zemlju pogodili 2010. godine urušili su infrastrukturu, dok je vlada već godinama korumpirana. Vlada je već izgubila kontrolu nad siromašnim predgrađima zemlje. Opozicija najavljuje nove proteste.

Robertova smrt samo je produbila bes građana, a najveća ironija u svemu je to što je ovaj mladić oduvek želeo da bude policajac.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.