RUŠENJE DIKTATORA: Besan narod Venecuele izlazi na ulice, vlast za njihovo siromaštvo krivi AMERIKU
Demonstracije u Venecueli, Foto: EPA/MIGUEL GUTIERREZ

da li vam je ovo poznato?

RUŠENJE DIKTATORA: Besan narod Venecuele izlazi na ulice, vlast za njihovo siromaštvo krivi AMERIKU

U pojedinim kvartovima čuli su se i pucnji, a građani su sa svojih otvorenih prozora lupali u šerpe i lonce

Objavljeno:

Uoči protesta opozicije zakazanih za danas širom Venecuele, u nekoliko gradova došlo je do sukoba građana u radničkim naseljima sa policijom.

U četvrti Katia, koja se nalazi nekoliko kilometara od predsedničke palate u Karakasu, u utorak uveče mladi su zapalili vatru na barikadama tražeći ostavku predsednika Nikolasa Madura i njegove vlade, prenosi AP.

Na video snimcima koji su se pojavili na drušvenim mrežama vide se stanovnici grada San Feliks kako pale statuu bivšeg predsednika Ugo Čaveza koji je u Venecueli ustanovio socijalistički sistem i odredio Madura za naslednika.

Prema tvrdnjama opozicionog poslanika Hoze Olivaresa jedna osoba je poginula.

Vlasti grada Marakaibo saopštile su da su u utorak uveče oduzeli granate, mašinke i uniforme Nacionalne garde od tri osobe za koje su naveli da pripadaju terorističkoj ćeliji, kao i da su planirali napade tokom protesta najavljenih za danas.

Vlada Venecuele optužila je opoziciju da želi da izazove krvoproliće.

U ponedeljak uveče građani Karakasa su postavili brojne barijere, a jedan lokalni trgovac izjavio je da su građani frustrirani zbog poskupljenja i nedostatka osnovnih namirnica.

- Ljudi samo zbog toga izlaze na ulice - rekao je on.

1 / 6 Foto: AP

U pojedinim kvartovima čuli su se i pucnji, a građani su sa svojih otvorenih prozora lupali u šerpe i lonce. Neredi su počeli u ponedeljak kada je mala grupa vojnika zarobila šefa policijske stanice na zapadu Karakasa i ukrala oružje iz druge ispostave.Kako je navedeno, 25 vojnika uhvaćeno je tri kilometra od predsedničke palate, dok su dvojica uhapšena na drugoj lokaciji.

Iste noći grupa naoružanih čuvara objavila je niz snimaka na društvenim mrežama navodeći da oni ne priznaju Madurovu vladu i pozivajući opoziciju da preduzme nešto.

U sukobima je stradao i kulturni centar Robert Sera, nazvan po važom venecuelanskom lideru socijalisti koji se smatrao mučenikom, a za taj požar policija je optužila kriminalce da su bacili bombe na centar.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro optužio je američku vladu da je naredila "fašistički državni udar", nakon sprečavanja vojne pobune i uoči demonstracija koje su za danas zakazali i protivnici i pristalice vlade.

Maduro je u obraćanju koje je juče prenosila televizija zatražio od šefa diplomatije Horhea Arease da "potpuno revidira odnose" s Vašingtonom.

U televizijskom obraćanju naciji u utorak uveče, Maduro je rekao da je pet osoba uhapšeno i najavio da će uhapsiti sve krive za podmetanje požara i nerede.

Nekoliko sati kasnije, ministar telekomunikacija Horhe Rodriges je optužio američkog potpredsednika Majka Pensa da je naredio "teroristima" da izazovu nasilje tokom protesta opozicije i tako destabilizuju socijalističku vladu Venecuele.

Rodriges je te aktiviste opisao kao "civile koji pripadaju terorističkoj ćeliji Voluntad popular", partiji zatvorenog opozicionara Leopolda Lopesa i predsednika parlamenta Huana Gvaida.

Kako je naveo, plan je bio da osobe obučene u vojne uniforme "sutra ujutru (u sredu) pucaju na opozicione demonstrante".

- A zašto? Da bi izvršili naređenja Majka Pensa - rekao je Rodriges. Pens je juče podržao venecuelansku opoziciju u zahtevima za prelaznom vladom i novim slobodnim izborima.

Američki potpredsednik Majk Pens objavio je videoporuku podrške stanovnicima Venecuele, u kojoj ohrabruje proteste predsednika Nikolasa Madura i u kojoj ga naziva "diktatorom bez legitimnog prava na vlast".

-Nikolas Maduro je diktator bez legitimnog prava na vlast. On nikada nije pobedio na slobodnim i poštenim izborima, a vlast je zadržao smeštajuci u zatvor svakog ko se usudio da mu se suprotstavi - prenosi AP.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.