10 JAJA KOŠTA 480.000 BOLIVARA: Ono što se dešavalo devedesetih u SRBIJI, danas se događa u VENECUELI! (VIDEO)
Foto: AP

kriza u venecueli

10 JAJA KOŠTA 480.000 BOLIVARA: Ono što se dešavalo devedesetih u SRBIJI, danas se događa u VENECUELI! (VIDEO)

Od kada je Maduro preuzeo vlast od svog mentora Uga Čaveza, koji je umro 2013. godine, loše stanje u Venecueli se samo pogoršava - uglavnom zbog niskih cena nafte, rasprostranjene korupcije i socijalističkog sistema koji više ne funkcioniše

Objavljeno: 00:30h

Nikolas Maduro je na nedavno održanim izborima u Venecueli ponovo pobedio, iako su brojne zemlje sveta te izbore proglasile za nelegitimne.

Upravo zbog toga Madura sada čeka još veći test - da očuva svoju vlast u zemlji koja je zapala u duboku krizu.

Od kada je Maduro preuzeo vlast od svog mentora Uga Čaveza, koji je umro 2013. godine, loše stanje u Venecueli se samo pogoršava - uglavnom zbog niskih cena nafte, rasprostranjene korupcije i socijalističkog sistema koji više ne funkcioniše. Dok se Maduro trudi da konsoliduje svoju vlast, sve njegove institucije propadaju.

Maduro se potrudio da dobije izbore
Maduro se potrudio da dobije izbore foto: Reuter

Naoružane bande i gerila iz Kolumbije nesmetano operišu na granicama zemlje. Ekstremisti koji podržavaju vladu terorišu i gradove, a policija takođe učestvuje u ubistvima.

Čak četiri od deset najopasnijih gradova sveta se nalazi u Venecueli, prema podacima brazilskog instituta Igarape, koji proučava nasilje.

Struja i voda sve više postaju luksuz narodu Venecuele. Samo u prva tri meseca ove godine, u zemlji je zabeleženo 7000 nestanaka struje.

Prazni rafovi u supermarketima
Prazni rafovi u supermarketima foto: Reuter

Zbog hiperinflacije zemlja se suočava i sa nestašicom hrane, a zbog toga je sve više gladnih i obolelih. Sve je više slučaja tuberkulize, malarije, boginja...

Vencuela zavisi od proizvodnje nafte, međutim produkcija je drastično opala zato što se zastarele fabrike kvare a država ne zna da ih popravi. U držvanoj naftnoj kompaniji, prošle godine je čak 25.000 radnika dalo otkaz. Oni, kao i ostali, ubrzano napuštaju zemlju, pa se procenjuje da svakoga dana odlazi 5000 ljudi.

To je dovelo do škola u kojima nema ko da predaje, a fale i doktori, medicinske sestre, električari i inženjeri.

- Slomljena država je ona u kojoj vlada ne obavlja svoje osnovne funkcije. Venecuela sigurno spada u jednu od njih - kaže Huan Pol Lejdenz, iz "Ekoanalitike", firme sa sedištem u Karakasu.

Maduro je prilikom predizborne kampanje i priznao da je njegova vlada "pravila greške" ali je za krizu u zemlji okrivio domaće i strane neprijatelje koji su protivnici "revolucije".

Za to vreme, Zulaj Perez (63), stanovnica istočnog Karakasa, nema vode u svojoj kući. Njen muž radi u fabrici, i život im nikada nije bio lak, ali kaže da su prethodne godine bar par dana imali vodu. Od početka ove godine nemaju je uopšte.

Nedostatak vode je pogodio i domove srednje klase, što je dovelo do protesta stotina ljudi. Vlada za nedostatak vode i struje krivi opoziciju, koja ih navodno sabotira. Ali pravi razlog je korupcija, odlazak kvalifikovanih radnika koji bi kvarove popravili, i činjenica da zemlji trebaju i proizvodi koje moraju da uvezu. Ali, njihova valuta je postala toliko bezvredna, da je to nemoguće.

Zbog nedostatka vode Zulaj mora da skuplja vodu iz prljavih slivnika, koju zatim prokuva. A za pranje i kuvanje se snalaze tako što njen muž svakoga dana ide kod njene sestre, koja ima cisternu.

Nestašica vode samo je jedan od simptoma propadanja države. Drugi je nestašica hrane. Prošle nedelje, Zulajina ćerka, učiteljica, sa zaostalom platom kupila je namirnicu koja je sada pravi luksuz za porodicu - 10 jaja. Platila ih je 480.000 bolivara.

- Osećam se beznadežno. Želimo promenu, ali ne znamo da li će se ona i desiti - kaže ona.

I u bolnicama je katastofalno stanje. Jedna doktorka, koje je htela da ostane anonimna jer uprava bolnice podržava Madura, kaže kako vodu nisu imali dve nedelje.

Kako struja i voda često nestaju, postaje teško i čuvati lekove, kojih ionako nema.

Malarija je nekada bila retka bolest u Venecueli. Danas, pojavi se gotovo 40 novih pacijenata svakog dana. A bolnica se raspada, pa iako su oni u izolaciji, bolest se širi kroz napukle zidove.

- Dosta studenata medicine napuštaju zemlju čim diplomiraju. Rekao bih 90% njih - kaže doktor Oskar Noja, na čelu odeljenja za malariju.

Zatim, javni prevoz u zemlji takođe je u rasulu. Leon Avilja (54) koji radi u obezbeženju, svakoga dana mora na posao prevozom. Međutim, od 25 autobusa koja su saobraćala tom rutom, ostala su samo dva. Razlog - nedostatak rezervnih delova za vozila. U Venecueli, jedna guma košta kao cela mesečna plata vozača.

Zato umesto autobusa, teretni kamioni prevoze građane, i to im naplaćuju. Ljudi se voze u prikolicama, uvek je gužva i nema vazduha.

- Putovanje u teretnjacima je naša svakodnevnica. Kao da smo životinje - kaže Avilja.

Opozicija je bojkotovala poslednje izbore. Maduro je dosta njih pohapsio, a neki su tražili azil u Čileu.

Analitičari smatraju da će narod ponovo glasati za Madura iz straha od gubljenja državnih poslova, kao i donacija hrane koje povremeno dobijaju.

Maduro, s druge strane, smatra da će pobediti zbog "nacionalnog ponosa".

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Independent.co.uk)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.