OPET U CENTRU KATASTROFE: TREĆI SVETSKI RAT zamalo POČEO U JUGOSLAVIJI 1983. godine!
Sile NATO-a lansiraju nuklearni projektil srednjeg dometa prema glavnom gradu Ukrajine - Kijevu, Foto: PIxabay

otkriveni tajni dokumenti

OPET U CENTRU KATASTROFE: TREĆI SVETSKI RAT zamalo POČEO U JUGOSLAVIJI 1983. godine!

Rat je započeo kada su sovjetski tenkovi prešli preko granice u Jugoslaviju. Odmah nakon toga napadaju Skandinaviju, a ubrzo njihove jedinice ulaze i u Zapadnu Evropu...

Objavljeno:

Dana 7. novembra 1983. stotinjak visokih vojnih oficira okupilo se u komandi NATO-a u Briselu i bili su spremni za treći svetski rat! Godišnja simulacija, poznata kao Ejbl Arčer, bližila se kraju, a sve je trebalo da završi vežbom u kojoj je učestvovalo na desetak hiljada trupa širom zapadne Evrope.

Ejbl Atčer 83 održavala se u povećanoj napetosti između zemalja Varšavskog pakta i Nato saveznika. Odnosi su bili lošiji nego ikad. Početkom godine, američki predsednik Ronald Regan rekao je da je Sovjetski savez „carstvo zla“. U septembru iste godine sovjetski piloti srušili su korejski putnički Boing 747 i ubili 269 ljudi.

U međuvremenu, s obe strane gvozdene zavese počele su se gomilati nuklearne rakete srednjeg dometa, uključujući i krstareće rakete u Grinam Komonu u južnoj Engleskoj, koje su mogle pogoditi cilj pet minuta nakon lansiranja. Svet je bio na rubu nuklearnog rata.

Milijarde mrtvih, kraj civilizacije

Prema izmišljenom scenariju Natove vojne vežbe Ejbl Arčer 83, kriza na Bliskom istoku je stvarala pritisak na sovjetska naftna polja.

Istovremeno Jugoslavija, koja je kao nesvrstana, bila izvan hladnoratovskog i blokovskog nadmetanja, odlučila je da se okrene Zapadu. Sovjeti smatraju da bi Jugoslaviju mogle slediti i ostale zemlje Istočne Evrope što bi dovelo do osipanja Varšavskog pakta, kao i urušavanja komunističkog poretka.

Zamišljeni "rat" započeo je kada su sovjetski tenkovi prešli preko granice u Jugoslaviju. Odmah nakon toga napadaju Skandinaviju, a ubrzo njihove jedinice ulaze i u Zapadnu Evropu.

Snage NATO-a prisiljene su na odstupanje. Nekoliko meseci nakon što je započeo sukob, zapadne vlasti su odobrile upotrebu nuklearnog oružja. Sile NATO-a lansiraju nuklearni projektil srednjeg dometa prema glavnom gradu Ukrajine - Kijevu, kao znak upozorenja da je NATO spreman za eskalaciju rata.

Nekoliko meseci nakon što je započeo sukob, zapadne vlasti su odobrile upotrebu nuklearnog oružja
Nekoliko meseci nakon što je započeo sukob, zapadne vlasti su odobrile upotrebu nuklearnog oružjafoto: Pixabay

Teorija je bila da bi to pomoglo da se situacija vrati na početak i da se sedne za pregovarački sto hladnije glave, ali to nije pomoglo.

Do 11. novembra 1983. globalni nuklearni arsenali bili su ispucani, većina sveta je uništena, milijarde ljudi je mrtvo, to je kraj civilizacije.

Kad se vežba završila, zapovednici NATO-a napustili su svoju zgradu i otišli kući, čestitajući jedni drugima na još jednoj uspešnoj - iako ozbiljnoj - vežbi.

Sovjeti u paranoji isukali nuklearne rakete

Ono što su zapadne vlade otkrile tek kasnije jest da je Ejbl Arčer 83 umalo stvarno završio pravim nuklearnim ratom.

- Iz vrha tadašnje sovjetske vojske dobili smo dokaze da oni nisu imali pojma da je reč o vežbi i da su mislili da se radio pravom napadu – kaže Nejt Džons, direktor projekta Freedom of Information Act Project pri Nacionalnoj sigurnosnoj arhivi u Washingtonu. - Sada prikupljamo zbirku dokumenata koji potvrđuju da su Sovjeti bili ozbiljno zabrinuti da bi Zapad mogao pokrenuti nuklearne napade.

Naime, novootrkivene činjenice govore da Sovjetsko vođstvo nije verovalo da je Ejbl Arčer bila vežba, već je da je to prikrivena priprema za pravi nuklearni napad, pa su se ozbiljno pripremali za odmazdu.

Zaustavila huligane, ali zamalo izazvala Treći svetski rat: Margaret Tačer
Zaustavila huligane, ali zamalo izazvala Treći svetski rat: Margaret Tačerfoto: Beta/Branislav Bozic, Fonet

Nakon što su zapadne sile sastavile izveštaje, i Margaret Tačer i Ronald Regan bili su šokirani činjenicom da su Sovjeti bili spremni na nuklearni rat. Nakon toga napetosti između blokova su se smanjile.

Neverovatno, ali mogli smo 1983. proći gore nego 1999.
Neverovatno, ali mogli smo 1983. proći gore nego 1999.foto: Wikipedia Commons

I Regan i naredni sovjetski predsednik Mihail Gorbačov počeli su da potpisuju niz ugovora o smanjenju nuklearnog naoružanja. No, ovaj poučni događaj trebao bi da služi za primer i danas kad su odnosi Rusije, SAD-a i Kine opet na pragu usijanja.

BONUS VIDEO:

TAJNI RAZGOVOR MARJANOVIĆA I FORENZIČARA! Jelena nije ubijena na nasipu

(Espreso.co.rs / BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.