NAJSTRAŠNIJI SNIMAK 21. VEKA: Sirijski vojnik brutalno pogubljuje rođenu sestru - a razlog je pretužan
Jezivi snimak egzekucije, Foto: Twitter printscreen

užasi rata

NAJSTRAŠNIJI SNIMAK 21. VEKA: Sirijski vojnik brutalno pogubljuje rođenu sestru - a razlog je pretužan

Rašu su odvukli iz kampa na granici sa Turskom, u kojem je živela, i zatim brutalno pogubili

Objavljeno:

Snimak jezive egzekucije na kojem brat, vojnik Slobodne sirijske armije, pogubljuje svoju rođenu sestru, izazvao je reakcije besa širom sveta.

Taj stravični materijal predočava nam koliko je takvo nasilje u Siriji učestalo - a počinilac sa snimka je nedodirljiv - jer Slobodna sirijska armija ima svoju policiju i svoj sud.

Na snimku se vidi muškarac sa kalašnjikovim u rukama, kako gleda u kameru. On stoji nad prestravljenom devojkom, koja moli za svoj život.

- Pobrini se da se vide oba lica - govori glas.

Iza kamere koja drhti čuje se zatim još jedan vojnik, koji ohrabruje mladića koji će uskoro postati ubica svoje sestre.

- Hajde, Bašare - osvetlaj svoj obraz!

U sledećem trenutku, rafal metaka se sručio u telo Raše Bseis. Trebalo joj je devet sekundi pune agonije da izdahne.

Rašu je ubio njen brat, Bašar Bseis, nakon što su počele da kolaju glasine da je počinila preljubu. Kazna za to je, u očima njenog brata, bila smrt.

Iako je Sirija već duboko razorena patnjom rata kojem nema kraja, snimak ove egzekucije koji je deljen hiljadama puta na društvenim mrežama, uspeo je da šokira i zaprepasti ljude.

Rašu su odvukli iz kampa na granici sa Turskom, u kojem je živela, i zatim brutalno pogubili.

- Ono što je Bašar uradio nije etika Slobodne sirijske armije i protivi se principima naše revolucije - rekao je za "Gardijan" Mustafa Sejari iz ove oružane grupe.

On je naglasio i da će vojnik biti izveden pred vojni sud i da je za njim izdata poternica.

Međutim, prošle su nedelje, a nikakvo hapšenje se nije dogodilo. Sve više se strahuje da Bašar neće biti izveden pred lice pravde.

-Postoje ljudi koji se ne stide ubistva devojčice, jer veruju da će tako da speru sramotu koju je donela porodici - priča Lubna Mrie, književnica iz Sirije koja je sada u egzilu.

Ona nagalašava da su "ubistva za čast" duboko ukorenjena u sirijsko društvo.

I pre nego što je počeo rat, izveštaji su otkrili da 300 žena svake godine ubiju muški rođaci. Čak su do 2009. godine ubice mogle da ne odgovaraju za zločin, ako ga opravdaju kao "ubistvo iz časti".

- Mislim da sam imala devet godina kada sam gledala video na kojem brat razbija sestrinu lobanju kamenom, dok celo selo navija - priča Mrie.

O takvim ubistvima se zatim uopšte ne govori, zbog čega se zločini iznova događaju.

Žene su ugrožene na obe zaraćene strane u Siriji, jer ne postoje institucije koje bi ih zaštitile. Zbog "kulture srama" retko prijavljuju seksualno nasilje, kojem su svakodnevno izložene.

Rašino ubistvo svakako podiže dosta pitanja o klimi koja vlada unutar oblasti koje kontrolišu pobunjenici.

Kako je Turska najveći saveznik Slobodne sirijske armije, koja ih oprema i obučava, veruje se da su među vojnicima proširili i svoje vrednosti, koje su u mnogim aspektima ekstremne.

- Ovo oštro i veoma jasno osuđujemo. Trudimo se da ispravimo greške - Slobodna sirijska armija ima svoje sudove i policiju. Kao zemlja posmatrač, savetujemo ih u vezi sa ljudskim pravima - ali na kraju dana, oni imaju svu vlast - izjavila je Lejla Sahin Usta it vladajuće turske AK partije.

Za to vreme, Bašar Bseis je lako pobegao iz svog rodnog grada. Pa čak i ako ga uhvate, islamski šerijatski zakon će ga osloboditi ako nađe jednog svedoka koji bi potvrdio prevaru njegove sestre.

Kritičari veruju da Slobodna sirijska armija "istražuje" ovaj slučaj samo zato što je snimak postao viralan - inače bi takvo ubistvo sigurno prošlo nezapaženo.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Guardian.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.