MRAČNA TAJNA NOVIČOKA: Sve o specijalnom hemijskom oružju kojim je napadnut bivši špijun, a zbog kojeg LONDON TRAŽI HITNU REAKCIJU MOSKVE!
Rusi godinama u tajnosti razvijaju opasna hemijska oružja, Foto: AP

NERVNI AGENSI

MRAČNA TAJNA NOVIČOKA: Sve o specijalnom hemijskom oružju kojim je napadnut bivši špijun, a zbog kojeg LONDON TRAŽI HITNU REAKCIJU MOSKVE!

Novičok je naziv za nervne agense koje je Rusija razvijala decenijama, a upravo taj otrov korišćen je u pokušaju ubistva Sergeja Skripala

Objavljeno:

Bivši ruski špijun i "dupli agent" koji je radio i za britansku tajnu službu MI6, Sergej Skripal, napadnut je usred bela dana u centru engleskog gradića Salisburija, smrtonosnim nervnim otrovom.

Sada je otkriveno i koja supstanca je bila u pitanju - radi se o "novičoku", nervnom agensu koji je stvoren i proizveden u Rusiji.

Novičok se smatra najsmrtonosnijom otrovom te vrste. Stvoren je u tajnom ruskom programu pod šifrom "Foliant". Nervni agens se teško detektuje, a lako se njime "rukuje" - zato što se može napraviti na licu mesta, kada se baza otrova pomeša sa supstancama koje ga aktiviraju. Izloženost otrovu izaziva slabost u udovima, hepatitis koji uzrokuje cirozu jetre, epilepsiju, depresiju, nemogućnost koncentracije.

Hemijska struktura Novočoka
Hemijska struktura Novočoka foto: Wikipedia

Novinar "Vašington Posta" Vil Englund je još davne 1993. godine pisao o ovom opasnom, smrtonosnom oružju. Tada je imao dosta problema zbog svog članka - jer u to vreme se Rusija, pod vođstvom Mihaila Gorbačova, zvanično odrekla korišćenja hemijskog oružja.

Zato je nervni agens bio velika državna tajna, ali je postojanje otrova otkriveno zahvaljujući hrabrom naučniku Vilu Mirzajanovu, koji je radio na državnom Institutu za istraživanje organske hemije i tehnologije. On je taj institut nazvao " liderom u proizvodnji tehnologije za hemijsko uništenje".

Mirzajanov je sa kolegom Lev Fjodorovim posetio novinara Englunda u septembru 1993. godine. Hladni rat je navodno bio završen, ali Mirzajanov je svedočio nastavku proizvodnje oružja i to ga je veoma ljutilo. Odlučili su da sve ispričaju "Moskovskim novostima" ali za svaki slučaj da priču objave i u "zapadnjačkim" medijima.

Naučnici su Englundu ispričali kako su nervni agensi koje Rusija razvija 10 puta jači od VX, poznatog nervnog otrova. Englund je objavio priču a zatim počeo da kopa dublje - i otkrio je da je naziv novi nervni agens koji je Rusija proizvela: Novičok br. 5.

Novičok nervni agensi počeli su da se proizvode 1987. godine, u mestu Šikhani, na jugoistoku Rusije, i u mestu Nukus u Uzbekistanu. Englund je intervjuisao naučnika Andreja Železnjakova, koji je bio izložen Novičoku samo jedan minut u incidentu u laboratoriji pre pet godina. Nikada se nije oporavio. On je tada opisao da mu se vid zamutio, da je video "jarke boje i halucinacije" a nedugo posle intervjua je preminuo.

Zatim je na vlast u Rusiji došao Boris Jelcin, koji je rekao da Rusija nikada nije rekla da će se odreći proizvodnje hemijskog oružja "u odbrambene svrhe". Rekao je da Rusija ne pravi zalihe Novočoka, i da zbog toga nikada nisu javno objavili postojanje ovog oružja.

Nakon objavljivanja prvog članka o nervnim agensima 1993. godine, naučnika Mirzajanova su uhapsili i optužili za izdaju državnih tajni. Njega su odveli u pritvor, a novinara Englunda su pozvali da ispitivanje. On je kao prevodioca sa sobom poveo političkog disidenta Andreja Mironova, koji je bio prijatelj Mirzajanova.

Englund je opisao kako su ga odveli u sobu koja je mirisala na ustajali kupus. Ispitivao ga je kapetan Viktor Škarin, koji se veoma iznervirao zato što nije mogao da zapali cigaretu. Englundu je brzo postalo jasno da Škarin pokušava da ga navede da svedoči protiv Mirzajanova. Zatim je primetio da Škarin u zapisnik piše ono što uopšte nije izgovoreno. Na kraju je odbio da potpiše protokol o ispitivanju.

Škarin mu je pretio pritvorom, pa je Mironov, njegov prevodilac, potpisao dokument. Mesecima kasnije, nakon pritiska SAD i Nemačke, Mirzajanova su pustili iz pritvora. Morao je da pešači do svog doma, jer su mu oduzeli karticu za javni prevoz.

Mirzajanov se nekon toga preselio u Nju Džerzi, i zaposio se na Rutdžers univerzitetu.

Englund je i 2000. godine napisao članak o rusko-američkom programu koji je za cilj imao da zaustavi razvoj hemisjkog oružja u Rusji. Očigledno, taj program nije imao mnogo uspeha.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Washintogpost.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.