PUTIN NA UDARU ZBOG TROVANJA BIVŠEG ŠPIJUNA: Tereza Mej zahteva objašnjenje, otkriveno odakle potiče otrov!
Od Putina očekuju objašnjenje, Foto: AP

pokušaj ubistva u centru grada

PUTIN NA UDARU ZBOG TROVANJA BIVŠEG ŠPIJUNA: Tereza Mej zahteva objašnjenje, otkriveno odakle potiče otrov!

Mej je saopštila i da je za napad korišćen nervni agens koji pripada grupi otrova "novičok" koje je razvijala ruska vojka.

Objavljeno: 11:05h

Premijerka Velike Britanije Teresa Mej zahteva od Moskve da objasni zašto je u pokušaju ubistva bivšeg ruskog agentaSergeja Skripala korišćen nervni agens napravljen u Rusiji.

Ona je rekla da je "vrlo verovatno" da je Rusija odgovorna za napad na bivšeg špijuna, koji se dogodio prošle nedelje u Salisburiju.

Moskva je te optužbe nazvala "neosnovanima".

Skripal i njegova ćerka Julija su pronađeni ošamućeni na klupi u centru grada. Sada su u bolnici u kritičnom stanju. Život je ugrožen i policajcu Niku Bejliju koji je prvi pristigao na lice mesta.

Mej je saopštila i da je za napad korišćen nervni agens koji pripada grupi otrova "novičok" koje je razvijala ruska vojka.

- Ili je ovo bio direktan napad Rusije na našu zemlju, ili je Rusija izgubila kontrolu nad ovim potencijalno katastrofalnim nervnim agensom i dozvolila da padne u ruke drugima - rekla je Mej, i pri tom pozvala ruskog ambasadora da objasni šta se zapravo dogodilo.

Trovanje je opisala kao "nemarni akt protiv Velike Britanije, koji je ugrozio živote civila".

Reks Tilerson
Reks Tilerson foto: Fonetap

Američki državni sekretar Reks Tilerson rekao je danas da je "jasno" da je trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala u Velikoj Britaniji "stiglo iz Rusije" i da će to "sigurno izazvati odgovor". Tilerson je naveo da ne zna da li je ruska vlada imala saznanja o tome ali tvrdi da otrov nije mogao da potiče s nekog drugog mesta. Kako je rekao, korišćena supstanca je poznata SAD i nije široko rasprostranjena. Prema Tilersonu, tog agensa ima "u rukama veoma, veoma ograničenog broja igrača". Šef američke diplomatije je trovanje Skripala nazvao "zaista nečuvenim aktom" i rekao da je "gotovo neverovatno" da bi ijedna država koristila tako opasnu supstancu na javnom mestu.

Ime otrova - novičok - potiče od ruske reči "novopridošli" i odnosi se za nervne agense koje je Rusija razvila tokom sedamdesetih i osamdesetih godina XX veka. Mogu biti i u tečnom i čvrstom stanju.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.