NAPADNUTE VELIKE FIRME U NEMAČKOJ, FRANCUSKOJ, RUSIJI, SAD... Ovakav hakerski udar NIJE VIĐEN U ISTORIJI!
Foto: Shuterstock

Ucenjivački softver

NAPADNUTE VELIKE FIRME U NEMAČKOJ, FRANCUSKOJ, RUSIJI, SAD... Ovakav hakerski udar NIJE VIĐEN U ISTORIJI!

Na mapi su označene države koje su širom sveta bile deo do sada nezapamćenog kibernetičkog napada
Objavljeno: 15:53h

Problemi u Aziji

U Aziji su pogođene neke bolnice, škole, univerziteti i druge institucije, a pune razmere štete još nisu poznate jer je vikend. Situacija će biti jasnija u ponedjeljak.

Kineska agencija Xinhua obavestila je da su pogođene neke srednje škole i univerziteti, ne navodeći tačno koliko i koje.

U Vijetnamu su prijavljene desetine slučajeva, ali identitet žrtava nije objavljen. Južnokorejska agencija Yonhap obavestila je da je pogođena Univerzitetska bolnica, dok su u Indoneziji pogođene dve bolnice.

Napad je počeo u Evropi, a dok su napadači pažnju usmerili na SAD, filteri su već identifikovali novu pretnju i označili poruke s ucenjivačkim softverom.

Američko ministarstvo za unutrašnju bezbednost reklo je da razmenjuje informacije s domaćim i stranim partnerima i da je spremno da pruži tehničku podršku.

Napadnut i Sberbank

Rusko ministarstvo unutrašnjih poslova i ministarstvo za vandredne situacije objavili su u petak da su takođe napadnuti, kao i najveća ruska banka Sberbank. Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je da je pogođeno 1000 računara i da je virus lokalizovan.

foto: Giphy

Privatne sigurnosne kompanije identifikovale su ucenjivački softver kao novu varijantu softvera "WannaCry" koji se može automatski raširiti po velikim mrežama koristeći poznati bug u Windowsima.

Hakeri, koji još nisu preuzeli odgovornost niti su identifikovani, stvorili su tzv. crva ili malver koji se sam širi, koristeći deo koda NSA poznat pod nazivom Eternal Blu koji je prošlog meseca objavila grupa "Shadow Brokers", rekli su privatni stručnjaci.

"Ovo je jedan od najvećih globalnih napada ucenjivačkim softverom koji je kibernetička zajednica ikad videla", rekao je Rić Barger, direktor za istraživanja pretnji u Splunku, jednoj od kompanija koja je povezala WannaCry s NSA-om.

Shadow Brokersi objavili su Eternal Blu kao deo grupe alata za hakovanje koji po njihovim tvrdnjama pripadaju NSA.

Mikrosoft je objavio da pušta automatske nadogradnje Windowsa kako bi zaštitio klijente od ovog napada. Zaštitu od Eternal Blua pustio je 14. marta.

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.