NAPADNUTE VELIKE FIRME U NEMAČKOJ, FRANCUSKOJ, RUSIJI, SAD... Ovakav hakerski udar NIJE VIĐEN U ISTORIJI!
Foto: Shuterstock

Ucenjivački softver

NAPADNUTE VELIKE FIRME U NEMAČKOJ, FRANCUSKOJ, RUSIJI, SAD... Ovakav hakerski udar NIJE VIĐEN U ISTORIJI!

Na mapi su označene države koje su širom sveta bile deo do sada nezapamćenog kibernetičkog napada
Objavljeno: 15:53h

Haos u bolnicama

Britanski Nacionalni centar za kibernetičku sigurnost u subotu je prijavio da njegove ekipe neprekidno rade na ponovnom osposobljavanju računarskih sistema koji su nakon napada izazvali haos u britanskim bolnicama. U međuvremenu je tamošnja podružnica Nisana objavila da je njena fabrika u Sunderlandu postala žrtva napada, ali zasad nema podataka da li je proizvodnja obustavljena. Među pogođenima je i međunarodna kurirska služba FedEx. Žrtve su i telekomunikaciona kompanija Telefonika u Španiji, portugalski Telecom i Telefonika u Argentini.

U SAD-u je pogođen tek manji broj meta.

Bez presedana

Iz Evropola su u subotu objavili kako je reč o napadu bez presedana.

Napad izveden takozvanim ucenjivačkim softverom (ransomware) blokira pristup računarskom sistemu i potom traži novac, u ovom slučaju između 300 i 600 dolara, kako bi ga odblokirao.

foto: Stock Shutterstock

Neke od žrtava platile su ucenjivačima digitalnom valutom bitkoinom, rekli su sigurnosni stručnjaci, ali ne znaju o kojem broju žrtava je reč.

Stručnjaci proizvođača softvera Avast rekli su da su identifikovali 57.000 zaraženih računara u 99 zemalja, a među najviše pogođenima su Rusija, Ukrajina i Tajvan. Na interaktivnim kartama koje su objavili ugledni strani mediji, vidi se da je među pogođenim državama i Srbija.

Silazna putanja

Neki stručnjaci smatraju da se pretnja za sada smanjila, delom zahvaljujući jednom stručnjaku iz Britanije koji je ograničio širenje zaraze.

"U silaznoj smo putanji, zaraze su jako rijetke, jer se malver (zlonamerni softver) ne može spojiti na registrovanom domenu", rekao je Vikram Takur, voditelj istraživanja pri Simanteku.

"Brojke su jako male i brzo se smanjuju."

Ipak napadači bi mogli da izmene kod i ponovno pokrenu ciklus. To se još nije dogodilo, ali veroatno hoće, rekao je stručnjak koji je možda zaustavio širenje napada.

Ministri finansija G7 obećali su u subotu na sastanku u Italiji da će udružiti snage u borbi protiv sve veće pretnje međunarodnih kibernetičkih napada, po nacrtu završne izjave skupa.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.