NAPADNUTE VELIKE FIRME U NEMAČKOJ, FRANCUSKOJ, RUSIJI, SAD... Ovakav hakerski udar NIJE VIĐEN U ISTORIJI!
Foto: Shuterstock

Ucenjivački softver

NAPADNUTE VELIKE FIRME U NEMAČKOJ, FRANCUSKOJ, RUSIJI, SAD... Ovakav hakerski udar NIJE VIĐEN U ISTORIJI!

Na mapi su označene države koje su širom sveta bile deo do sada nezapamćenog kibernetičkog napada
Objavljeno: 15:53h

Slovenački proizvođač automobila Revoz iz Novog Mesta, u vlasništvu francuskog Renoa, tek je u kasnim jutarnjim satima u subotu uspeo da otkloni kompjuterski kvar izazvan virusom u kompjuterskom sistemu zbog kojeg je otpao rad u noćnoj smeni i deo jutarnje smene, a pretpostavlja se da je bio do opšteg napada nepoznatih hakera u skoro 100 zemalja u svijetu.

Kompanija je, kako javljaju mediji, dobila poruku da u roku od tri dana za deblokadu svog kompjuterskog sestava plati otkup ili će svota koja se za to traži biti udvostručena.

Sve računarske jedinice u Revozu od juče su bile zaključane odnosno blokirane, a na ekranima se pojavila poruka nepoznatih ucenjivača da kompanija mora da plati 300 američkih dolara u bitkoinima, kako bi sistem ponovo radio. Pretilo se da će se u suprotnom svota za otkup udvostručiti ako do isplate ne dođe u roku od tri dana, a da će nakon sedam dana sve datoteke kompanije biti izbrisane.

foto: Profimedia

Nacionalni centar za obranu od kibernetičkih napada objavio je da se radilo o iznudi računarskim virusom WannaCry.

Obustava proizvodnje

U međuvremenu je i sam Reno obavestio da je obustavio proizvodnju u svojim postrojenjima širom Francuske nakon što su ona postala žrtva istog napada.

Nemački nacionalni železnički operater Deutsche Bahn u subotu je izvestio da zbog cyber napada ima problema sa prikazom voznih redova na ekranima instaliranim na železničkim stanicama, ali navodi da problema u samom prometu vozova za sad nema. Kažu da su angažovali dodatno osoblje kako bi putnicima mogli da pruže sve informacije koje su inače gledali na ekranima.

Šef turske uprave za informacione i komunikacione tehnologije (BTK) u subotu je takođe izjavio da žrtava hakerskog napada ima i u Turskoj, ali nema detaljnijih informacija.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.