TINEJDŽER KOJI JE PREMINUO OD LEUKEMIJE ĆE POSTATI SVETAC? Papa dao blagoslov, a detalji iz njegovog života...
Karlo Akutis, Foto: Printscreen/Youtube/RomeReports

CRKVA

TINEJDŽER KOJI JE PREMINUO OD LEUKEMIJE ĆE POSTATI SVETAC? Papa dao blagoslov, a detalji iz njegovog života...

Još uvek nije poznato kad će biti kanonizacija

Objavljeno: 12:00h
T Š

Tinejdžer Karlo Akutis koga često nazivaju "Božiji influenser" preminuo je 2006. godine od leukemije, u 15oj godini života.

Nadimak "Božiji influenser" je dobio zbog njegovog angažovanja u širenju katoličke vere putem interneta, a sada će navodno biti kanonizovan kao svetac. Navodi se i da je Papa Franjo dao blagoslov, te da mu je pripisao i drugo "čudo" - isceljenje momka iz Firence koji je imao veliko krvarenje u mozgu nakon povrede. Da bi neko mogao da postane svetac, potrebno je da ima dva "božija čuda" pripisana njegovom imenu, piše BBC.

Karlo je još 2020. godine proglašen blaženim, što je prvi korak u tome da postane svetac, kada mu je pripisano prvo čudo - kada je navodno iscelio dete iz Brazila sa teškom bolešću pankreasa.

Još uvek nije poznato kad će biti kanonizacija, ali je evidentno da, ako do toga dođe, će Karlo postati prvi milenijalac (osoba rođena 80ih i 90ih godina prošlog veka) koja će postati svetac.

Karlo je preminuo u Monci, u Italiji, nakon što mu je dijagnostikovana leukemija. Njegovo telo je potom prebačeno u Asizi, gde stoji izloženo zajedno a ostalim objektima povezanim sa njim.

Za vreme života bio je posvećen širenju religije, dizajnirao je veb stranicu na kojoj je delio želio da dokumentuje sva "božija čuda" koja su se desila, a on je objavljen samo nekoliko dana pre njegove prerane smrti. Ovaj sajt je preveden na više jezika i služi kao osnova izložbe koja kruži svetom.

Poslednja osoba koja je kanonizovana je bila časna sestra Marija Antula u 18om veku, koja je ujedno postala i prva žena svetac u Argentini.

Bonus video:

05:04

BRZE VESTI 23.05.2024.

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.