NEZAPAMĆENI HOROR KOJI JE POTRESAO RUSIJU MOGUĆ I U AMERICI? Direktor FBI izneo DRAMATIČNO UPOZORENJE, nije NAIVNO
Kristofer Rej, Foto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

ZABRINJAVAJUĆE

NEZAPAMĆENI HOROR KOJI JE POTRESAO RUSIJU MOGUĆ I U AMERICI? Direktor FBI izneo DRAMATIČNO UPOZORENJE, nije NAIVNO

On je naveo i da je FBI "sve više zabrinut zbog potencijala za neku vrstu koordinisanog napada na tlu Sjedinjenih Država"

Objavljeno: 17:03h

Direktori američkog Federlanog istražnog biroa (FBI) Kristofer Rej, upozorio je da je i u Sjedinjenim Državama moguć napad poput nedavnog masakra na koncertu u Moskvi, kada su ubijene 144 osobe.

Kako je preneo Dailymail, Rej je istakao da FBI trenutno vodi čak 4.000 međunarodnih istraga o terorizmu.

On je naveo i da je FBI "sve više zabrinut zbog potencijala za neku vrstu koordinisanog napada na tlu Sjedinjenih Država". Objašnjavajući da takav napad možda ne bi bio toliko drugačiji od onoga što se dogodilo u Moskvi kada su pripadnici Islamske države u koncertnoj dvorani usmrtili 144 osobe.

Napad u jednom tržnom centru u ruskoj prestonici od 22. marta ujedno je i najsmrtonosniji teroristički udar u Rusiji u poslednje dve decenije.

1 / 4 Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

Rej je ranije izrazio zabrinutost zbog povećanih pretnji od terorizma, govoreći na panelu Predstavničkog doma Kongresa SAD ranije ovog meseca da je trenutna pretnja od terorizma najveća koje može da se seti u svojoj karijeri.

"Dok se osvrćem na svoju karijeru u policiji, teško mi je da se setim vremena kada je bilo toliko pretnji našoj javnoj i nacionalnoj bezbednosti. FBI je na kraju fiskalne 2023. godine vodio 4.000 međunarodnih istraga o terorizmu", rekao je Rej.

On je upozorio i da je teroristička pretnja za SAD povećana nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra:

"I pre napada od 7. oktobra smo mislili da je terorizam evoluirao. Posle ovog napada on je na potpuno novom nivou", dodao je Rej.

Rej se osvrnuo i na sve neprijateljskije međunarodno okruženje i potencijalno prelivanje terora:

"Bilo da se radi o pretnji od Kine, Rusije, Irana, postoje terorističke pretnje i od stran ih i domaćih faktora".

Podsećamo, Reja je na mesto direktora FBI imenovao Donald Tramp 2017. tadašnji predsednik Amerike. On je u Kongresu poveo kampanju za dobijanje još više sredstava. Budžet FBI za fiskalnu 2024. pao je za 500 miliona dolara manje od onoga što je bilo potrebno za održavanje njegovih trenutnih funkcija, izvestio je Rojters.

Ruske vlasti su uhapsile četvoricu napadača na koncertnu halu u Moskvi. Iako je Islamska država preuzela odgovornost za napad u Kremlju žele da dokažu da je napad povezan sa vlastima u susednoj Ukrajini.

Bonus video:

04:12

AMERIKANCI I BRITANCI UPOZORILI KREMLJ NA TERORISTE! Šok tvrdnje vojnog analitičara: Moskva je napravila 2 KOBNE GREŠKE

(Espreso/ Telegraf/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.