NAPAD NA NUKLEARNU ELEKTRANU PROBUDIO CRNE SLUTNJE: Oglasio se generalni direktor, ovo NIMALO NIJE NAIVNO
Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

IMA LI POTREBE ZA PANIKOM?

NAPAD NA NUKLEARNU ELEKTRANU PROBUDIO CRNE SLUTNJE: Oglasio se generalni direktor, ovo NIMALO NIJE NAIVNO

Navodi se da su iz IAEA u više navrata upozorovali na opasnost koju nose napadi na nju

Objavljeno:

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) upozorila je da je jučerašnji napad dronovima na nuklearnu elektranu Zaporožje uvećao rizik od "velikog nuklearnog incidenta".

BBC prenosi da je Rusija optužila Ukrajinu da stoji iza ovog napada, u kojem je po podacima Moskva povređeno troje ljudi, dok Kijev negira umešanost.

Britanski medijski servis podseća da se ova atomska centrala sa šest nuklearnih reaktora na jugu Ukrajine, koja je najveća u Evropi i pod ruskom je kontrolom, nalazi na liniji fronta rusko-ukrajinskog sukoba.

Navodi se da su iz IAEA u više navrata upozorovali na opasnost koju nose napadi na nju.

Rafael Grosi, generalni direktor ove agencije Ujedinjenih nacija, nazvao je jučerašnji napad "bezobzirnim" i dodao da on predstavlja "veliku eskalaciju opasnosti vezanih za nukleanu sigurnost i bezbednost" sa kojima se suočava ova elektrana.

BBC podseća da su ruske snage zauzele nuklearku Zaporožje ubrzo nakon pokretanja njihove invazije punog obima na Ukrajinu u februaru 2022. i od tada je sve vreme kontrolišu.

Iz IAEA, čiji se stručni tim nalazi u toj centrali, potvrdili su da je bilo "fizičkog uticaja napada dronovima" na nuklearku, uključujući i jedan od njenih reaktora.

Rafael Grosi
Rafael Grosi foto: Profimedia

Navodi se da je ruska administracija koja upravlja nuklearkom navela da su nivoi radijacije na normali i da nije bilo ozbiljne štete.

Grossi je objavio da su zabeležena "najmanje tri direktna pogotka" na "struktire za zaštitu glavnog reaktora".

- Ovo ne može da se dešava. Niko ni na koji način ne može da profitira ili stekne bilo kakvu vojnu ili političku prednost napadima na nuklearna postrojenja - naveo je šef IAEA.

CNN prenosi da je Grosi u objavi na društvenoj mreži X (bivši Tviter) saopštio da je jedna osoba stradala tokom napada na nuklearku.

Bonus video:

11:53

TERORISTIČKI AKT U MOSKVI ĆE IMATI OZBILJNE POSLEDICE! Janjić: Moguće je da su napad izveli Čečeni, Rusija u teškoj situaciji!

(Espreso/ Kurir / BBC/ CNN/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.