NASA DOBILA NAREĐENJE OD AMERIKE! Ovo može izazvati tektonske promene, uticaće na sve
NASA, Foto: Stefani Reynolds / AFP / Profimedia

ZAHTEV BELE KUĆE

NASA DOBILA NAREĐENJE OD AMERIKE! Ovo može izazvati tektonske promene, uticaće na sve

Pošto SAD žele da postave međunarodne norme van Zemljine orbite, Ured Bele kuće za nauku i tehnologiju (OSTP) naložio je američkoj svemirskoj agenciji da do kraja 2026. godine osmisli plan

Objavljeno:

Bela kuća je naložila NASA-i da stvori jedinstveni vremenski standard za Mesec i druga nebeska tela, dok je nadmetanje vlada i privatnih kompanija u svemiru u toku.

Pošto SAD žele da postave međunarodne norme van Zemljine orbite, Ured Bele kuće za nauku i tehnologiju (OSTP) naložio je američkoj svemirskoj agenciji da do kraja 2026. godine osmisli plan za standard, kako navodi, koordiniranog lunarnog vremena.

"Dok NASA, privatne komapnije i svemirske agencije širom sveta pokreću misije na Mesec, Mars i šire, važno je uspostaviti standarde nebeskog vremena radi sigurnosti i tačnosti", saopštio je zamenik direktora OSTP-a za nacionalnu sigurnost Stiv Velbi.

Rekao je da "vreme različito prolazi" zavisno od položaja u svemiru, pa se čini da vreme prolazi sporije tamo gde je gravitacija jača, odnosno u blizini nebeskih tela. "Dosledna definicija vremena među operaterima u svemiru ključna je za uspešne sposobnosti svemirske situacijske svesti, navigaciju i komunikaciju", rekao je Velbi.

Bela kuća traži da vreme na mesecu bude povezano sa regulacijom vremena na Zemlji

Bela kuća navodi da je cilj da koordinirano lunarno vreme ili LTC bude povezano sa koordiniranim univerzalnim vremenom (UTC), primarnim vremenskim standardom koji se koristi u celom svetu za regulisanje vremena na Zemlji.

Bela kuća je uputila NASA-u da sarađuje sa ministarstvima trgovine, odbrane i prometa kako bi se izradila strategija standarda vremena koja će poboljšati navigaciju i misije, posebno u cislunarnom prostoru između Zemlje i Meseca.

Novi standard će se usresrediti na četiri karakteristike: sledljivost do UTC-a, dovoljna tačnost za podršku preciznoj navigaciji i nauci, otpornost na gubitak kontakta sa Zemljom i skalabilnost na okruženja van cislunarnog prostora.

Mesec
Mesecfoto: Espreso

"Baš kao što se zemaljsko vreme postavlja skupom atomskih satova na Zemlji, skup satova na Mesecu mogao bi postaviti lunarno vreme", saopštio je OSTP.

SAD planira povratak na Mesec 2026. godine, što bi trebalo biti prvo sletanje čovečanstva na Mesec od misije Apollo 17 1972. godine.

Bonus video:

06:13

Da li će razvoj satelitske tehnologije biti presudan u geopolitici sveta?

(Espreso/ Index.hr/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.