GLEDAJTE SAMO ŠTA JE PRONAĐENO NA MESECU! Naučnici zatečeni MISTERIOZNOM POJAVOM, a NASA kuje planove (VIDEO)
Mesec, Foto: Espreso

NEVEROVATNO

GLEDAJTE SAMO ŠTA JE PRONAĐENO NA MESECU! Naučnici zatečeni MISTERIOZNOM POJAVOM, a NASA kuje planove (VIDEO)

Postoji nekoliko teorija o njihovom uzroku

Objavljeno:

S obzirom na to da na Mesecu nema atmosfere i aktivnih tektonskih ploča, njegova površina ostaje neometano izbrazdana udarnim kraterima, raznim drugim formacijama i prekrivena prašinom. Naučnici su nedavno unutar ovog prašnjavog pejzaža primetili neobično reflektirajuće stene na Rajner Gami, jednoj od misterioznih krivina na Mesecu koja karakteriše pojačano magnetno polje.

Mada se prvo mislilo da se radi o krateru, Rajner Gama je zapravo ravna "mrlja" koja podseća na oblak, ne baca senku, ali je svejedno izrazito uočljiva u tami velike mesečeve ravnice nazvane Okean oluja (Oceanus Procellarum).

Čudne krivine na Mesecu

Krivine na Mesecu su pomalo intrigantan fenomen. Svaki je povezan s nekom magnetnom anomalijom, ali nema svaka magnetska anomalija svoj prepoznatljivi vrtlog. Postoji nekoliko teorija o njihovom uzroku.

Neki smatraju da ih proizvode ili su na neki način povezani s grupama magnetizovanog kamenja koje odbijaju čestice solarnog vetra. Magnetini materijal ostaje svetle boje jer je zaštićen od solarnog vetra koji putem hemijskih reakcija zatamnjuje okolna područja.

Druge teorije ukazuju na to da su krivine nastale zbog interakcija između magnetnih anomalija u Mesečevoj kori i finih čestica prašine s električnim nabojem. Takođe je moguće da su vrtlozi posledica drevne, magnetne lave koja je tekla neposredno ispod Mesečeve površine ili da se radi o migraciji mikro prašine pod uticajem solarnog vetra.

"Ta je stena bila jako različita od ostalih"

Kako bi bolje shvatili šta se dešava na ovom tajnovitom području, Otaviano Riš, planetarni naučnik sa Univerziteta Minster u Nemačkoj, i njegove kolege analizirali su oko milion slika raštrkanog kamenja na površini Meseca koje je snimila NASA-ina letelica Lunar Reconnaissance Orbiter.

U krateru Rajner K, u blizini vrtloga Rajner Gama, uočili su stenu koja je reflektovala svetlost na sasvim jedinstven način: "Ta je stena bila jako različita od ostalih. Reflektovala je manje svetla natrag prema Suncu nego druge stene."

Naučnici su zatim pokušali na snimkama pronaći još takvih gromada pomoću algoritma koji je izdvojio sve one neobičnog izgleda po pitanju veličine i refleksije. Umjetna inteligencija je identificirala oko 130.000 takvih mogućih objekata.

Stručnjaci su pregledali veliki deo rezultata. Otkrili su da su stene sa slabijom refleksijom lokalizovane blizu magnetske anomalije Rajner Gama, ali da nisu sve gromade u krateru Rajner K imale ovako čudnu refleksivnost.

Neobična prašina

Iako su stene možda nastale tokom udara kratera, naučnici smatraju da su njihova čudna reflektirajuća svojstva verovatnije posledica tankog sloja prašine koji se nakuplja na nekim, ali ne svim stenama. Ova prašina verovatno ima jedinstvenu gustoću, veličinu ili strukturu. Verovatno, jer je još uvek nejasno koje su tačno njene karakteristike.

Dakle, blizu čudnih krivinana Mesecu otkrivene su stene s neobičnom refleksijom. Uzrok te refleksije bi mogla biti prašina sa, za sada, nedefinisanim svojstvima. NASA planira uskoro da na Rajner Game pošalje lander kako bi bolje istražila ove tajnovite magnetne anomalije.

Bonus video:

06:13

Da li će razvoj satelitske tehnologije biti presudan u geopolitici sveta?

(Espreso/ Index/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.