ŠTA SU TRAMP I ORBAN URADILI TOKOM SASTANKA O KOME CEO SVET BRUJI? Iznervirali moćnika, ZAPREPASTILI idejama...
Viktor Orban i Donald Tramp, Foto: EPA MARTIN DIVISEK, EPA Zoltan Fischer, AP Photo Mike Stewart

amerika i mađarska

ŠTA SU TRAMP I ORBAN URADILI TOKOM SASTANKA O KOME CEO SVET BRUJI? Iznervirali moćnika, ZAPREPASTILI idejama...

Zanimljivi detalji koje smo saznali o najnovijem razgovoru Donalda Trampa i Viktora Orbana

Objavljeno: 17:59h

Dva takoreći politička prijatelja, Viktor Orban i Donald Tramp sastali su se 8. marta u Mar-a-Lagu na Floridi da bi razgovarali o situaciji u svetu, kao i o američkim izborima.

Naravno da je Orbanova poseta Floridi ukazala na to da mađarski premijer podržava Trampa u izbornoj kampanji, ali naprosto on to nije ni krio, govoreći čak i da se "kladi na bivšeg američkog predsenika".

Viktor Orban i Donald Tramp
Viktor Orban i Donald Trampfoto: EPA-EFE/Zoltan Fischer / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Prva informacija o tome o čemu su razgovarala dva moćnika došla je od Orbana koji je na društvenoj mreži X istakao da je Tramp "osoba koja može doneti mir", da bi saradnik mađarskog predsednika, Gladen Papin, objasnio da je "poseta bila posvećena izgradnji odnosa američkih i mađarskih konzervativaca i koristima koje bi mogle da nastupe nakon izbora predsednika Trampa u novembru".

Podrška i poseta koju je Orban upriličio Trampu naravno da je zabrinula Zapad, a pogotovo Džoa Bajdena koji je morao da prokomentariše susret svog najvećeg protivnika na izborima i mađarskog premijera:

Znate li s kim se danas sastaje u Mar-a-Lagu? Sa Orbanom iz Mađarske koji je otvoreno rekao da ne misli da demokratija funkcioniše i da želi diktaturu. Vidim budućnost u kojoj branimo demokratiju, a ne u kojoj je slabimo.

No, umesto da otkriju neke posebne elemente svog razgovora ili pak da odgovore onima koji su ih kritikovali, Tramp i Orban su hvalili jedan drugog.

"Bila je čast ugostiti Viktora Orbana i njegovu prelepu ćerku Floru sinoć u Mar-a-Lagu. Viktor je veliki lider koji je poštovan širom sveta", napisao je Tramp na njegovoj društvenoj mreži Truth Social.

Sem hvalospeva, poznato je da su moćnici uživali u Mar-a-Lagu uz večeru i koncert.

Donald Tramp i Viktor Orban
Donald Tramp i Viktor Orbanfoto: ZOLTAN FISCHER / AFP / Profimedia

Jedino što je zaista zaparalo uši javnosti jeste Orbanova izjava da Tramp "ima jasan cilj zaustavljanja rata u Ukrajini".

"(Tramp) ima veoma jasnu viziju sa kojom se teško ne složiti. On kaže sledeće: pre svega, neće dati ni jedan peni za rusko-ukrajinski rat. Zato će se rat završiti jer je više nego jasno da Ukrajina ne može da se brani. Ako Amerikanci, uz Evropljane, ne daju novac i oružje, rat će se završiti. A ako Amerikanci ne daju novac, Evropljani neće moći sami da finansiraju ovaj rat. I tada će se rat završiti", kazao je mađarski premijer gostujući na kanalau M1.

Dakle, ovim navodnim Trampovim rečima Orban opravdava svoju neslaganje sa EU oko slanja finansijske pomoći Ukrajini.

Gledajući njihovu politiku, koja se trenutno naziva "konzervativnom", odnos prema Ukrajini i Rusiji, kao i druga pitanja koja se tiču odnosa u svetu, jasno je zašto su se dva moćnika sastala, ali izostaje ikakva konstruktivna misao podeljena sa javnošću.

Bonus video:

07:46

ORBAN MOŽEDA ČEKA RUSKE TENKOVE NA GRANICI MAĐARSKE! Analitičar tvrdi: JEDNO bi mogli da iskoriste da dublje prodru na ZAPAD!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.