SUTRA SE ODLUČUJE: Ko će biti PREDSEDNIK FRANCUSKE i KAKVE SU PROGNOZE?
Foto: Reuters

francuski birači razočarani

SUTRA SE ODLUČUJE: Ko će biti PREDSEDNIK FRANCUSKE i KAKVE SU PROGNOZE?

U Francuskoj se sutra održava drugi krug predsedničkih izbora čiji će se ishod, ma kakav bio, kako ocenjuje agencija AP, osetititi od ekstremističkih uporišta u Siriji do berzi u Hongkongu i Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija
Objavljeno:

Čak iako Le Pen izgubi, ona je pokazala da je populizam značajna snaga u Francuskoj koja bi mogla da oteža Makronu da ostavari svoje ciljeve ako pobedi. Mnogi koji nameravaju da glasaju za Makrona sutra u njemu vide manje zlo, a ne spasioca.

Francuska je nuklearna sila i stalna članica Saveta bezbednosti UN koja širom sveta ima angažovane desetine hiljada vojnika. Takođe je ključni saveznik SAD u kampanji protiv Islamske države. I dok je diplomatska snaga Francuske izbledela, Makron bi mogao da unese novu energiju u francusku spoljnu politiku, a Le Pen bi sa zapaljivom retorikom osigurala da se glas Pariza mnogo više čuje u svetskoj politici.

Makron bi verovatno nastavio sa francuskim operacijama protiv ekstremista u Iraku, Siriji i sahelskoj Africi, kao i sa pritiskom na Rusiju zbog Ukrajine i podrške sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu. Sa druge strane, Le Pen čvrsto podržava Asada, susrela se sa Putinom u Moskvi i verovatno bi se snažno zalagala za ukidanje sankcija Rusiji.

(Espreso.co.rs / Kurir)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.