KO JE BIO LEONARDO DA VINČI? Za njegova dela SVI ZNAJU, a evo kako je postao JEDAN OD NAJVEĆIH SLIKARA IKADA
Leonardo da Vinči, Foto: Piero Cruciatti / AFP / Profimedia

jedan od najvećih umetnika svih vremena

KO JE BIO LEONARDO DA VINČI? Za njegova dela SVI ZNAJU, a evo kako je postao JEDAN OD NAJVEĆIH SLIKARA IKADA

Preminuo je 2. maja 1519. godine u Francuskoj, u gradu Amboaz u zamku Klo-Lise, u čijoj kapeli je sahranjen

Objavljeno: 13:20h

Jedan od najvećih slikara u istoriji, Leonardo da Vinči rođen je 15. aprila 1452. godineu selu Ankijano kao vanbračno dete lokalnog advokata.

Leonardo je školu pohađao u Vinčiju i od malena voleo matematiku, pisanje, muziku. Preselio se u Firencu gde je živeo sa ocem i njegovom porodicom. Njegov otac zvanično nikada nije bio u braku sa njegovom majkom.

Kada je otac uočio njegov talenat za slikanjem, poslao ga je kod slikara Andrea del Verokija koji ga je počeo podučavati slikarstvu. Kada je imao 15 godina, Leonardo je postao njegov šegrt, a kasnije je i sam postao nezavistan slikar u Firenci.

U Verokijevoj radionici upoznao je i radio sa mnogim slikarima, kao što je Botičeli. Verokio i Leonardo su zajedno po narudžbini naslikali “Hristovo krštenje”. Leonardo je naslikao prednjeg anđela i pejzaž.

Prvo svoje poznato delo naslikao je 1473. godine - crtež doline Arna u mastilu. 1483. godine preselio se u Milano gde je radio za vladajuću porodicu Sforca kao slikar, vajar i arhitekta, a onda je osnovao i svoj lični atelje.

U periodu od 1495. do 1497. godine naslikao je „Tajnu večeru” u Milanu.

Leonardo je često crtao velike nacrte i skice, ali mnoga svoja dela nije dovršio. Do sada je sačuvano samo sedamdeset njegovih slika, ali zato nije sačuvana nijedna njegova skulptura.

Nakon napada Francuza na Milano 1499. godine, Leonardo se vratio u firencu 1500. godine. Tokom tog perioda je slikao portrete, ali najpoznatiji je čuveni portret "Mona Lize" koju je slikao od 1503. do 1506. godine.

Drugo njegovo najpoznatije delo je „Tajna večera” koja prikazuje dramatičan trenutak kada Isus saopštava apostolima da će ga jedan od njih uskoro izdati.

Godine 1516. je zauvek napustio Italiju kada mu je francuski kralj Fransoa I ponudio titulu glavnog slikara, inženjera i arhitekte kralja. Svoje poslednje dane proveo je živeći u kraljevskoj palati slikajući i projektujući.

Preminuo je 2. maja 1519. godine u Francuskoj, u gradu Amboaz u zamku Klo-Lise, u čijoj kapeli je sahranjen.

Bonus video:

00:24

Slika Paje Jovanovića stigla kući

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.