STOLTENBERG TVRDI DA JE NATO PROMENIO STAV O OBEZBEĐIVANJU NAPREDNIJEG ORUŽJA KIJEVU: Evo šta je poručio
Jens Stoltenberg, Foto: Zorana Jevtić

nato alijansa

STOLTENBERG TVRDI DA JE NATO PROMENIO STAV O OBEZBEĐIVANJU NAPREDNIJEG ORUŽJA KIJEVU: Evo šta je poručio

Da li će NATO obezbediti napredno oružje Kijevu?

Objavljeno:

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da su članice NATO-a posvećene tome da učine više kako bi osigurale da Ukrajina pobedi u borbi protiv "invazionih ruskih snaga", kao i da je Alijansa "značajno promenila" svoj stav o obezbeđivanju naprednijeg oružja Kijevu.

Stoltenberg je, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa povodom obeležavanja dve godine početka napada Rusije na Ukrajinu, ocenio da solidarnost sa Ukrajinom nije samo ispravna, već je i u bezbednosnom interesu Alijanse.

„To je ulaganje u našu sopstvenu bezbednost i naša podrška pravi razliku na bojnom polju svakog dana“, dodao je on. Prema mišljenju Stoltenberga, povlačenje ukrajinskih snaga iz grada Avdejevke prošle nedelje pokazuje potrebu za većom vojnom pomoći „kako bi se osiguralo da Rusija ne ostvari dalje dobitke“.

Stoltenberg ne veruje da će činjenica da su se ukrajinske snage povukle iz Avdejevke značajno promeniti stratešku situaciju, ali smatra da to opominje da je Rusija spremna da žrtvuje mnogo vojnika, da je dobila značajnu vojnu podršku od Irana i Severne Koreje i da je povećala svoju proizvodnju.

Stoltenberg kaže da je rat u Ukrajini posledica agresije i smatra da Ukrajina ima pravo na samoodbranu, „uključujući i udare na legitimne ruske vojne ciljeve van Ukrajine“. Osvrćući se na smrt ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, koji je 16. februara preminuo u zatvoru u Rusiji, a za čiju je smrt veliki broj zapadnih lidera optužio predsednika Rusije Vladimira Putina,

Stoltenberg je rekao da čvrsto veruje da je najbolji način da se oda počast Navaljnom taj „da se osigura da predsednik Putin ne pobedi na bojnom polju, već da Ukrajina pobedi“.

Odgovarajući na pitanje o izgledima da se bivši predsednik Donald Tramp vrati u Belu kuću, Stoltenberg je ocenio da će, bez obzira na ishod predsedničkih izbora ove godine, SAD ostati posvećeni saveznik u NATO-u jer je to u bezbednosnom interesu Vašingtona.

Bonus video:

04:51

KOME NAJVIŠE ODGOVARA SMRT NAVALJNOG? Ignjatović izneo šok tvrdnje: Žele da svet poveruje da PUTIN UBIJA SVE KO MU STANE NA PUT

(Espreso/Nova/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.