JAPANCI SE UPISALI U ISTORIJU! Postali su tek peta zemlja na svetu koja je ovo URADILA, sada i ZVANIČNO (FOTO)
Prizor sa japanske letelice na Mesečevoj površini, Foto: Handout / AFP / Profimedia

ISTORIJSKI TRENUTAK

JAPANCI SE UPISALI U ISTORIJU! Postali su tek peta zemlja na svetu koja je ovo URADILA, sada i ZVANIČNO (FOTO)

Dokazali smo da možete da sletite gde god želite, a ne tamo gde morate, rekao je Šiničiro Sakai, menadžer projekta za sondu SLIM

Objavljeno:

Svemirska letelica SLIM, koja je u petak 19. januara 2024. sletela na Mesec, dotakla je tlo u krugu od 55 metara od svog cilja, saopštila je danas Japanska agencija za aerokosmička istraživanja (JAXA). Japan je ovim trijumfom postao tek peta zemlja na svetu koja je uspela da spusti letelicu na lunarnu površinu.

- Dokazali smo da možete da sletite gde god želite, a ne tamo gde morate - rekao je Šiničiro Sakai, menadžer projekta za sondu SLIM, na konferenciji za novinare.

Japan je uspeo da postigne cilj da SLIM sleti u krugu od 100 metara od svoje mete, čime je ušao u istoriju.

- Ovo će inspirisati sve više ljudi, poželjno japanskih misija, da pokušaju da slete na neistražena mesta na Mesecu - dodao je Sakai.

Prilikom sletanja, sonda je imala problema, zbog čega je, kako navodi Sakai, završila u neplaniranom položaju. Posledica toga bilo je to što solarni paneli nisu bili u mogućnosti da proizvedu električnu energiju, međutim, kao su rekli iz JAKSA, ukoliko dođe do promene u smeru u kom se sunčeva svetlost kreće, letelica bi mogla ponovo da se pokrene.

- Jedan od dva glavna motora sonde verovatno se zaustavio u završnoj fazi sletanja, tako da je odleteo 55 metara dalje od ciljane lokacije - rekao je Sakai.

Prema njegovim rečima, da nije bilo problema prilikom sletanja, SLIM bi mogao da sleti sa većom preciznošću, odnosno u krugu od 3 do 4 metara oko planirane tačke.

JAXA je objavila i prve fotografije letelice na Mesečevoj površini, koje je njen rover u obliku teniske lopte opremljen sa dve kamere "LEV-2", fotografisao neposredno po sletanju na Zemljin satelit, kojim je Japan ušao u istoriju kao peta zemlja na svetu koja je tu postavila modul.

Prizor sa japanske letelice na Mesečevoj površini
Prizor sa japanske letelice na Mesečevoj površini foto: Handout / AFP / Profimedia

Nazvan "mesečev snajperista", SLIM, čije ime znači "pametna letelica za sletanje na Mesec", trebalo je da pokuša da sleti u okviru oblasti od 100 metara oko svoje mete, što predstavlja značajno uže područje sletanja u odnosu na konvencionalnu preciznost od nekoliko kilometara.

Japan se nada da će uspešno izvedeno precizno sletanje njene letelice SLIM revitalizovati svemirski program pogođen nedavnim nazadovanjem, dok se, kako piše Rojters, sprema da zauzme značajniju ulogu u svemiru u partnerstvu sa saveznikom Sjedinjenim Američkim Državama u borbi protiv Kine.

U narednih nekoliko godina Japan planira da na Mesec pošalje i astronauta, ali je neuspešno lansiranje njene nove rakete H3 u martu dovelo do zastoja i odlaganja svemirskih misija, uključujući SLIM i LUPEKS, koji predstavlja zajednički projekat istraživanja Meseca sa Indijom, koja je na južni pol Meseca sletela prvi put u svojoj istoriji u avgustu prošle godine sa svojom sondom Čandrajan-3.

Sredinom februara američki startap "Intuitiv Mašins" namerava da lansira svoju sondu IM-1, dok je Kina za prvu polovinu godine najavila lansiranje svoje letelice Čange-6 na udaljenu stranu Meseca. Američka svemirska agencija je za kraj godine, u novembru, zakazala lansiranje svog rovera za lunarno polarno istraživanje "Vajper".

Do sada su samo Sovjetski Savez, Sjedinjene Države, Kina i Indija uspele da spuste letelicu na Mesec. Sada ser tom ekskluzivnom društvu priključio i Japan. Zanimljivo je, međutim, da SSSR (ili Rusija kao naslednica) i SAD nisu spustile letelice na lunarnu površinu od 1976. i 1972. U 21. veku jedino su Kina, Indija i Japan uspeli u tome što pokazuje potpunu dominaciju tehnologije ovih azijskih zemalja.

Bonus video:

06:13

Da li će razvoj satelitske tehnologije biti presudan u geopolitici sveta?

(Espreso/ Agencije/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.