OVO SU NAJOPASNIJE ZEMLJE NA SVETU: Podaci koje MORATE ZNATI ako planirate da putujete u 2024. godini (MAPA)
Sirija, Foto: Profimedia

bezbednost

OVO SU NAJOPASNIJE ZEMLJE NA SVETU: Podaci koje MORATE ZNATI ako planirate da putujete u 2024. godini (MAPA)

Objavljena mapa najopasnijih zemalja na svetu

Objavljeno:

Nova studija, koja se bavila bezbednošću zemalja utvrdila je koje su najopasnije zemlje na svetu u 2024. godini.

Južni Sudan, Avganistan, Sirija, Libija i Somalija proglašeni su za najrizičnije zemlje na mapi rizika za 2024. koju je sastavila medicinska i bezbednosna konsultantska kuća International SOS.

Godišnja mapa procenjuje različite faktore za informisanje putnika i preduzeća o potencijalnim pretnjama u zemljama širom sveta.

Ona objedinjuje ocene zdravstvenih i bezbednosnih rizika, odražavajući uticaj događaja kao što su tekući sukobi u Ukrajini i između Izraela i Hamasa.

Mapa zemalja bezbednih po mentalno zdravlje
Mapa zemalja bezbednih po mentalno zdravljefoto: Printscreen/ travelriskmap.com

Ove godine mapa prvi put uključuje i ocene zasnovane na opasnostima od klimatskih promena, nakon što je Međunarodni SOS uočio trend rasta u broju upozorenja vezanih za klimu koja se izdaju klijentima jer je porast globalnih temperatura povećao zdravstvene rizike širom sveta.

Podaci koje je prikupio Inform (saradnja Evro-mediteranskog centra za klimatske promene i Zajedničkog istraživačkog centra Evropske komisije) procenjuju budući rizik od humanitarnih kriza i katastrofa izazvanih klimatskim promenama.

Zemlje su ocenjene prema tri kategorije rizika - medicinski, bezbednosni i klimatske promene - na skali od pet nivoa u rasponu od „niskog” do „veoma visokog” za medicinske i klimatske promene, i „beznačajnog” do „ekstremnog” za ugroženu bezbednost.

Zbog „bezbednosti” Ukrajina, Sirija, Irak, Avganistan, Libija, Jemen, Južni Sudan, Centralnoafrička Republika i Somalija su dobili najviši nivo upozorenja „ekstremno”.

Mapa klimatski najmanje bezbednih zemalja
Mapa klimatski najmanje bezbednih zemaljafoto: Printscreen/travelriskmap.com

U delovima Libana, palestinskih teritorija, Rusije i širom Sahela došlo je do povećanja bezbednosnog rizika, kao i u Ekvadoru i delovima Kolumbije nakon porasta kriminala i nemira.

Međutim, ocene rizika smanjile su se za Salvador i delove Nepala, što je posledica trajnih opadajućih trendova kroz niz faktora rizika.

Najbezbednije zemlje su, sa druge strane, sve u Evropi: Island, Luksemburg, Norveška, Švajcarska i Danska.

Mapa medicinski najmanje bezbednih zemalja
Mapa medicinski najmanje bezbednih zemaljafoto: Printscreen/travelriskmap.com

U kategoriji „medicine“ zemlje označene sa „veoma visokim“ rizikom su Sirija, Irak, Avganistan, Jemen, Severna Koreja, palestinske teritorije, Haiti, Libija, Niger, Burkina Faso, Gvineja, Gvineja Bisao, Sijera Leone, Liberija, Sudan, Južni Sudan, Centralnoafrička Republika, Eritreja, Burundi i Somalija.

Zemlje sa „veoma visokim“ rizikom kada su u pitanju klimatske promene su: Sirija, Irak, Avganistan, Jemen, Čad, Niger, Mali, Nigerija, Centralnoafrička Republika, Južni Sudan, Etiopija, Somalija, Demokratska Republika Kongo i Mozambik.

Bonus video:

01:07

UKRAJINA JE SADA TROSTRUKO UGROŽENA! Analitičari o izjavi nemačkog kancelara Šolca: To plaća SVET, a Putin će ODRŽATI SVOJU REČ

(Espreso/24 sedam.rs/Vladimir Tanacković/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.