IZMERENO SKORO -60°C! ZEMLJA OKOVANA LEDOM I SNEGOM, A ZIMA TEK PREDSTOJI: Evo šta se očekuje u narednim danima!
Sneg, Foto: Andrej Ivanov / AFP / Profimedia

nevreme u evropi

IZMERENO SKORO -60°C! ZEMLJA OKOVANA LEDOM I SNEGOM, A ZIMA TEK PREDSTOJI: Evo šta se očekuje u narednim danima!

Jako niske temperature primećene su u velikom delu Rusije

Objavljeno:

Veći deo Rusije ovih dana okovan je snegom i ledom. Širom zemlje jutarnje temperature kreću se od -20 do -50°C, a najhladnije je u azijskom delu Rusije, dok je nešto blaže u evropskom delu, uz temperature od -20 do -10°C, kao i u primorskom delu Crnog mora, uz temperature koje su jedino na ovom uskom priobalnom području u plusu.

Epicentar ledene vazdušne mase je na krajnjem severoistoku Rusije, odnosno nekih 5.000-6.000 kilometara istočno od Moskve, u oblasti Jakutije. Minimalna jutarnja temperatura na ovom području spustila se na skoro -60°C.

Ovo je najniža temperature od početka ove hladne sezone, a zima tek predstoji kada se temperature spuštaju i do -68°C, a rekord je -71°C. Ova oblast iako je dosta južnije od polarnih predela, najhladnija je oblast zimi na severnoj Zemljinoj polulopti i temperatura u svim pravcima raste, čak i ka polarnim predelima gde se retko zbog ledene vodene površine spušta ispod -30, -40°C.

Sneg
Snegfoto: RINA

Inače, koliko je hladno na ovom području i koliki je ozbiljan nedostatak Golfske struje govori i podatak da je temperatura na ruskoj obali Pacifika ispod -30°C, dok se zahvaljujući uticaju Golfske struje, temperature na istim širinama na zapadu Evrope retko spuštaju zimi ispod 0°C i uglavnom su od 5 do 10°C.

Najveći uticaj na Rusiju, Golfska struja ima na evropski deo Rusije i to na zapadne i severozapadne predele, gde temperature nisu ni približno niske onima u Sibiru i još istočnije.

Sneg
Snegfoto: RINA

Ledeno sa snegom širom Rusije zadržaće se i u narednom periodu, a ledeni vazduh zahvatiće i evropski deo Rusije i narednim danima čak i Moskvi doneti temperature od oko -20°C, što je za više od 10 do 15 stepeni niže od uobičajenog proseka za decembar.

Srećom, prema vremenskoj prognozi, Srbija i naše područje neće u narednom periodu biti na udaru polarnog vazduha sa istoka Evrope i iz Sibira i to zahvaljujući ciklonima sa zapada Evrope i Atlantika.

Bonus video:

01:17

Snažno nevreme pravi haos na crnogorskom primorju

(Espreso/ Telegraf.rs/ Đorđe Đurić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.