SNAŽAN CIKLON KOJI JE STIGAO SA ALPA PRAVI HAOS U REGIONU: Zavejane 2 prestonice, bilo je i GRMLJAVINE!
Zima, Foto: RINA

nevreme

SNAŽAN CIKLON KOJI JE STIGAO SA ALPA PRAVI HAOS U REGIONU: Zavejane 2 prestonice, bilo je i GRMLJAVINE!

Kasnije posle podne hladni front doneo je drastičan pad temperature vazduha, pa je kiša prešla u sneg

Objavljeno:

U toku poslepodneva veoma jako zahlađenje iz oblasti Alpa i centralne Evrope zahvatilo je severozapadne predele Balkanskog poluostrva, pre svega Sloveniju i sever i severozapad Hrvatske. Ove predele prvo je pogodila veoma obilna kiša, a bilo je i jačih grmljavinskih pljuskova.

Kasnije posle podne hladni front doneo je drastičan pad temperature vazduha, pa je kiša prešla u sneg. Najobilniji sneg prvo je zahvatio severne predele Slovenije i planine, potom i celu Sloveniju, da bi pred sam kraj dana sneg sa grmljavinom zahvatio celu severozapadnu Hrvatsku i šire područje Zagreba.

Ove večeri veoma obilni sneg veje širom Slovenije i severozapadne Hrvatske, a prava snežna mećava zahvatila je Zagreb i Ljubljanu, pri čemu se temperature opale na 0°C.

Vreme u Evropi
Vreme u Evropifoto: Meteociel

Prema vremenskoj prognozi, obilni sneg padaće i tokom večeri i noći, uz povećanje snežnog pokrivača. Najobilniji sneg očekuje se u Gorskom Kotaru, a moglo bi da padne i do pola metra.

Sneg otežava ove večeri saobraćaj, pa je obavezna i zimska oprema.

Dobra vest je da će do jutra sneg oslabiti, potom i prestati, pa će drugo dana vikenda biti suvo, ali hladno.

Inače, dok se Slovenija i Hrvatska danas nalaze na zimskom udaru sa snegom, u Srbiji su danas zabaležene letnje temperature sa vrednostima i do 25°C, čak je zabeležena i tropska noć. Ove večeri hladni front uz jako zahlađenje stigao je i do severa Srbije, a tokom noći doneće drastično zahlađenje i ostalim predelima Srbije, pa će drugog dana vikenda biti hladnije i za 20 stepeni, uz sneg ponegde i u nižim predelima.

Za ovako vreme nad našim područjem odgovoran je veoma snažan ciklon sa severa Italije i oblasti Alpa. Prethodno, obilni sneg napadao je i širom Alpa i na severu Italije, ponegde i više od pola metra, dok je centralnu Evropu zahvatila polarna vazdušna masa sa severa, uz esktremno niske temperature, obilni sneg i led.

Hladni front
Hladni frontfoto: Meteociel

Ove večeri veći deo Crne Gore zahvatila je obilna kiša, uz pljuskove sa grmljavinom. U toku noći sledi zahlađenje, pa će kiša preći u severnim predelima u obilni sneg. Do jutra širom severne Crne Gore očekuje se da padne do 20 centimetara snega, na planinama i više, uz pad temperature na 0°C.

U nedelju tokom dana prestanak padavina očekuje se i Crnoj Gori.

Bonus video:

02:34

OVE ZIME OČEKUJTE MNOGO SNEGA! Meteorolog otkrio kakva vremenska prognoza nas čeka od novembra: PADAVINA ĆE BITI NA PRETEK

(Espreso / Telegraf / Đorđe Đurić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.