NIŠTA OD OSLOBAĐANJA TALACA DANAS: Sporazum između Hamasa i Izraela još NE STUPA NA SNAGU, evo šta se DEŠAVA
Foto: AP Photo Fatima Shbair, EPA-EFE ATEF SAFADI, Profimedia

BORBE SE NASTAVLJAJU

NIŠTA OD OSLOBAĐANJA TALACA DANAS: Sporazum između Hamasa i Izraela još NE STUPA NA SNAGU, evo šta se DEŠAVA

Pošto su Vlada Izraela i Hamas odobrili sporazum, Katar je u sredu objavio uspeh u posredovanju za uspostavljanje četvorodevnog primirja u sukobu i razmeni talaca za zatvorenike

Objavljeno:

Sporazum između Izraela i Hamasa o oslobađanju 50 talaca u zamenu za 150 palestinskih zatvorenika neće stupiti na snagu pre petka, objavili su kasno sinoć izraelski zvaničnici dok se nastavljaju borbe u Pojasu Gaze.

Pošto su Vlada Izraela i Hamas odobrili sporazum, Katar je u sredu objavio uspeh u posredovanju za uspostavljanje četvorodevnog primirja u sukobu i razmeni talaca za zatvorenike.

Zvaničnik Hamasa izjavio je da se prva razmena deset talaca za 30 zatvorenika očekuje danas, ali je predsedavajući izraelskog Saveta za nacionalnu bezbednost Cahi Hanegbi rekao tokom noći da se to neće deseti "pre petka" i da se pregovori nastavljaju.

Izraelski mediji su javili da se radi o logističkom odlaganju.

Jedan američki zvaničnik rekao je za Si-EN-En (CNN) da je odluku o odlaganju doneo Izrael zajedno sa Katarom i Egiptom te da je više vremena potrebno da se finalizuju detalji kako bi se umanjila mogućnost da nešto pođe po zlu.

Američki zvaničnik je rekao da nema razloga za brigu te da Izrael još nije primio listu imena prve grupe talaca koji će biti pušteni, a očekivalo se da je dobije sinoć.

Zbog toga danas neće biti pauze u sukobu, rekao je jedan izraelskihi zvaničnik Agenciji Frans pres.

Tokom noći palestinska novinaska agencija Vafa je izvestila da u izraelskim udarima ginu desetine ljudi u raznim delovima Pojasa Gaze.

Predsednik SAD Džozef Bajden razgovarao je sa katarskim emirom Tamimom bin Hamadom al-Tanijem, premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom i predsednikom Egipta Abdel Fatahom el Sisijem, pošto je Vašington bio uključen u posredovanje zajedno sa Dohom i Katarom.

Bela kuća je saopštila da su Bajden i Al-Tani obećali da će ostati u bliskom kontaktu dok se sporazum u potopunosti ne primeni.

Džo Bajden
Džo Bajden foto: EPA-EFE/Ron Sachs / POOL

Sporazum je objavljen 47. dana rata, izazvanog nasiljem Hamasa bez presedana na jugu Izraela.

Poginulo je više od 1.200 ljudi, većinom civila i odvedeno oko 240 talaca.

U odgovoru na iznenadne napade 7. oktobra Izrael se zarekao da će uništiti Hamas i neprestano bombarduje Pojas Gaze. Poginulo je više od 14.000 ljudi, Palestinci tvrde da je među njima 5.800 dece.

Portparol Ministarstva spoljnih polsova Katara izjavio je danas da pregovori o taocima napreduju i da će se u narednim satima objaviti tačno vreme početka primirja.

Kako je navedeno Katar dogovora sa dve zaraćene strane da osigura brz početak primirja i posvećenost strana sporazumu.

Bonus video:

01:46

PAUZU ĆE OBE STANE ISKORISTITI DA DOVUKU VOJSKU Stručnjaci bez dileme: Hamas nema oružje, ali ima JEDNU ZNAČAJNU PREDNOST!

(Espreso/ Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.