PRIMIRJE IZMEĐU HAMASA I IZRAELA BI TREBALO DA POČNE DANAS! Evo koliko će trajati PREKID VATRE i koji su USLOVI
Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL, EPA-EFE/JUAN IGNACIO RONCORONI, EPA-EFE/MOHAMMED SABER

RAT NA BLISKOM ISTOKU

PRIMIRJE IZMEĐU HAMASA I IZRAELA BI TREBALO DA POČNE DANAS! Evo koliko će trajati PREKID VATRE i koji su USLOVI

Izraelski kabinet juče je zvanično objavio odluku o primirju sa Hamasom

Objavljeno:

Primirje između Izraela i palestinskog pokreta Hamas koje je dogovoreno uz posredstvo Katara, trebalo bi da stupi na snagu danas u 10 sati po lokalnom vremenu.

Visoko pozicionirani zvaničnik Hamasa Musa Abu Marzuk rekao je juče da će dogovor o privremenom primirju i razmeni talaca stupiti na snagu u 10 sati, što je kasnije potvrdio i visoko pozicionirani zvaničnik Izraela, koji je tražio da ostane anoniman.

Izraelski kabinet juče je zvanično objavio odluku o primirju sa Hamasom, navodeći da će prekid vatre biti ograničen na 10 dana od prvog oslobađanja talaca.

U objavi se navodi da će sporazumom biti omogućeno oslobađanje otprilike 50 talaca, od oko 240 ljudi otetih tokom terorističkog napada Hamasa 7. oktobra, prenosi Tajms of izrael.

Odluka vlade Izraela predstavlja okvir za dogovor koji uključuje tri aneksa: preporuku savetnika za nacionalnu bezbednost Cačija Hanegbija, poverljivi dokument koji je predstavljen kabinetu, ali nije objavljen i spisak od 300 palestinskih zatvorenika koji ispunjavaju uslove za oslobađanje u okviru sporazuma.

Prema odluci, svih 300 palestinskih zatvorenika biće oslobođeno samo pod uslovom da 100 živih talaca, izraelskih državljana ili stanovnika Izraela, bude oslobođeno iz Gaze i vraćeno u Izrael.

1 / 7 Foto: EPA ALAA BADARNEH

U prvoj fazi, Izrael ce osloboditi 150 palestinskih zatvorenika kada 50 talaca bude vraćeno u Izrael.

Prva faza ce se odvijati u četiri koraka, sa najmanje 10 talaca koji ce biti sukcesivno oslobađani.

U drugoj fazi, Izrael ce osloboditi dodatnih 150 palestinskih zatvorenika pod uslovom da 50 dodatnih talaca bude vraćeno u Izrael, istom dinamikom kao u prvoj fazi.

Bonus video:

02:20

IZRAEL MORA DA UBRZA OPERACIJU INAČE SE UKLJUČUJE SPONZOR?! Huti odlično opremljeni, jasno je KO stoji iza njihovog napada!

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.