POSLE VIŠE OD MESEC DANA KRVAVIH SUKOBA PALO PRIMIRJE: Isplivao kompletan dogovor Izraela i Hamasa, ovo su DETALJI
Foto: EPA SERGEY DOLZHENKO

KLJUČNE TAČKE PRIMIRJA

POSLE VIŠE OD MESEC DANA KRVAVIH SUKOBA PALO PRIMIRJE: Isplivao kompletan dogovor Izraela i Hamasa, ovo su DETALJI

Izraelska vlada objavila je jutros detalje dogovora koji je postignuta sa Hamsom, a prema kojem bi dve strane trebalo da razmene taoce, odnosno zarobljenike, tokom četiri dana primirja

Objavljeno:

Nakon više od mesec i po dana krvavih sukoba, Izrael i Hamas dogovorili su kratkotrajno primirje i razmenu talaca. Izraelska vlada objavila je jutros više detalja o dogovoru.

Izraelska vlada objavila je jutros detalje dogovora koji je postignuta sa Hamsom, a prema kojem bi dve strane trebalo da razmene taoce, odnosno zarobljenike, tokom četiri dana primirja. Operacija će biti izvedena iz nekoliko delova i faza, a postoji mogućnost i da primirje bude produženo.

Kako je navedeno jutros, odlukom koju je Netanjahuova vlada prihvatila sporazum sa Hamasom, dogovoreno je se obezbedi oslobađanje oko 50 talaca od 240 koliko je Hamas oteo 7. oktobra u napadu na jug Izraela kojim je počeo rat.

 Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahufoto: EPA-EFE/AMIR COHEN / POOL

Odluka uključuje tri aneksa – preporuku savetnika za nacionalnu bezbednost Cačija Hanegbija, poverljivi dokument koji je predstavljen kabinetu, ali nije objavljen, i spisak od 300 palestinskih zatvorenika koji ispunjavaju uslove za oslobađanje u okviru sporazuma.

Prema odluci, svih 300 palestinskih zatvorenika biće oslobođeno samo pod uslovom da 100 živih talaca – izraelskih državljana ili stanovnika Izraela – bude oslobođeno iz Gaze i vraćeno u Izrael.

Pojas Gaze, Palestina, Izrael
foto: Imago / Alamy / Alamy / Profimedia

Za svako dodatno oslobađanje pauza u borbama od 24 sata

Oslobađanje će se odvijati iz dva dela, sa više faza u svakom.

U prvom delu, Izrael će osloboditi 150 palestinskih zatvorenika kada 50 talaca bude vraćeno u Izrael. To će se odvijati u četiri faze, sa najmanje 10 talaca koji će biti oslobođeni u svakoj fazi.

„Prvi deo će trajati četiri dana tokom kojih će biti pauza u borbi“, navodi se u odluci.

U drugom delu, Izrael će osloboditi „do“ dodatnih 150 palestinskih zatvorenika ako „do“ 50 dodatnih talaca bude vraćeno u Izrael.

„Za svako dodatno oslobađanje 10 talaca biće dodatna pauza u borbama od 24 sata“, kaže se.

I u ovoj fazi zatvorenici će biti oslobođeni tek kada se taoci vrate u Izrael.

rat, Izrael, Palestina, rat u izraelu
foto: EPA-EFE MOHAMMED SABER

Razmena i pauza u borbi ograničena na najviše deset dana

Dalje se navodi da će se „odmah po okončanju pauze u borbi koja je neophodna da bi se obezbedilo oslobađanje talaca, nastaviti borba uPojasu Gaze kako bi se uništile vojne i organizacione sposobnosti Hamasa i palestinskog Islamskog džihada i stvorili uslovi za povratak svih talaca“.

Odluka ovlašćuje ratni kabinet premijera Benjamina Netanjahua, ministra odbrane Joava Galanta i ministra Benija Ganca da odluči o identitetu zatvorenika koji će biti pušteni u svakoj fazi, a koji se nalaze na dostavljenom spisku. Oni su takođe ovlašćeni da odrede vreme svake faze.

Osim toga, oni mogu da odlučuju o završetku faza, a celokupna razmena i pauza u borbi ograničena je na najviše deset dana od završetka prve faze, kaže se u odluci.

Palestinski zatvorenici sa spiska koji ne budu pušteni do kraja razmene neće biti oslobođeni, navodi se .

Nakon objavljivanja imena palestinskih zatvorenika, izraelskoj javnosti je dato 24 sata da se žali Višem sudu protiv sporazuma ili oslobađanja određenih zatvorenika.

Bonus video:

02:20

IZRAEL MORA DA UBRZA OPERACIJU INAČE SE UKLJUČUJE SPONZOR?! Huti odlično opremljeni, jasno je KO stoji iza njihovog napada!

(Espreso/ Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.