SAŠA JE DEVEDESETIH UBIO 22 OSOBE: Sada je na SLOBODI, a grad može da NAPUSTI samo uz OVO!
Foto: TWITER

Noću neće smeti van kuće

SAŠA JE DEVEDESETIH UBIO 22 OSOBE: Sada je na SLOBODI, a grad može da NAPUSTI samo uz OVO!

Pustovalov je početkom 2021. tražio prevremeno puštanje na slobodu.

Objavljeno:

Aleksandar Pustovalov, jedan od najpoznatijih ruskih ubica devedesetih godina prošlog veka, pušten je iz zatvora u Moninu posle 24 godine robije.

Pustovalov (50), koji je mnogima poznatiji pod nadimkom Saša Vojnik, uhapšen je 1999. godine, a istraga je pokazala da je umešan u 22 ubistva iako se veruje da je usmrtio mnogo više ljudi nego što je dokazano.

Stavljen je pod nadzor na tri godine i administrativna ograničenja. Moraće da se javlja u policijsku stanicu dva puta mesečno i neće moći da putuje van Moskve bez posebne dozvole, ali ni da se pojavljuje ispred kuće noću osim ako je to vezano za njegovu radnu aktivnost.

LOVAC NA RAZBOJNIKE

Odrastao je u siromašnoj porodici bez oca. Odgojila ga je majka koja je radila u vrtiću. Voleo je džudo i naučio da svira klavir.

Pustovalov se 1991. godine pridružio marincima. Želeo je potom da postane pripadnik specijalnih snaga, ali nije prihvaćen zbog nedostatka visokog obrazovanja.

Pustovalova su međutim nakon izlaska iz vojske regrutovali pripadnici takozvane Orehovske bande. Jedan od vođa grupe Sergej Butorin primetio ga je tokom tuče u baru nakon čega ga je uzeo za telohranitelja i počeo da mu daje specijalne zadatke - da eliminiše neželjene ljude.

Prvi na listi je bio Aleksandar Bijamo zvani Alik Zver koga je Pustovalov eliminisao već u avgustu 1995. godine. Naredne 1996. ubio je vođe rivalske kriminalne grupe Kuncevo Aleksandra Кaligina i Igora Panina, a samo godinu i po kasnije jednog od najpoznatijih tadašnjih kriminalaca Artura Кulbjakova.

ZADAVIO ČUVENOG UBICU

Najpoznatija meta Pustovalova bio je još jedan poznati ubica devedesetih Aleksandar Solonik, poznat kao Saša Veliki, koga je eliminisao u februaru 1998. godine.

Solonik je prethodno pobegao iz istražnog zatvora u Moskvi, a zatim sa ljubavnicom Svetlanom Кotovom otišao u Grčku. Vođe Orehovske grupe za koju je ponekad radio odlučile su da ga se otarase.

Saša
Sašafoto: TWITER

Tim ubica na čelu sa Pustovalovim otišao u grčko selo Lagonisi i zadavio Solonika u vili u kojoj je živeo. Pustovalov je nakon večere iznenada skočio i zadavio Solonika, a zatim ubio njegovu devojku. Solonikovo telo je zakopano u obližnjoj šumi, a telo nekadašnje misice je raskomadano i bačeno u unapred pripremljenu rupu.

Sledećeg dana ubice su se vratile u Rusiju.

- Uspeo sam da isečem gajtan od gvožđa. Onda je bilo jednostavno. Lagano sam uhvatio za vrat Sašu, bacio ga na pod, to je bilo to. Onda su završili Svetlanu - napisao je Pustovalov u memoarima.

Pustovalov je inače za oružje odabrao pištolj Glok koji je stvoren svojevremeno za potrebe austrijske vojske. Glok je odabrao zbog male težine (okvir pištolja je napravljen od teške plastike) i nedostatka sigurnosne brave. Uveče, kad je bio sam, voleo je da rastavlja i sklapa svoj pištolj, a navodno mu je trebalo samo nekoliko sekundi.

NIJE SE POKAJAO

Operativci su 1999. godine bili na tragu Saše Vojnika. Živeo je u iznajmljenom stanu u Moskvi. Policija je saznala adresu i provalila 19. novembra.

Nije se pokajao za svoje zločine.

- Moje je sve to što dokazujete - rekao je na saslušanju.

Ostao je hladnokrvan i na pitanje zašto je ubijao ljude.

- Ja sam vojnik! To je moj posao - rekao je Pustovalov.

ISTRAGA TRAJALA 5 GODINA

Istraga o slučaju ubice trajala je pet godina.

Sud je tek u proleće 2004. godine konačno počeo da razmatra slučaj. Od 35 navodnih ubistava bilo je moguće dokazati njegovu umešanost u samo 13. To je bilo dovoljno da se ubica osudi na 22 godine zatvora u koloniji maksimalnog obezbeđenja. Godinu dana kasnije kazna je povećana na 23 godine za učešće u kriminalnoj grupi.

Novo suđenje je održano u decembru 2016. godine kad je optužen za još četiri krivična dela u kojima je ubijeno devet ljudi, a kazna mu je povećana za 12 meseci i iznosila je 24 godine.

TRAŽIO SMANJENJE KAZNE

Pustovalov je početkom 2021. tražio prevremeno puštanje na slobodu.

Uveravao je da je više ne predstavlja opasnost po društvo i da ima pozitivne karakteristike, a da će se zaposlitii nakon puštanja na slobodu. Predstavnici zatvorskih vlasti su podržali njegov zahtev, tužilaštvo se usprotivilo, a sud je na kraju odbio da pusti Pustovalova na slobodu.

(Espreso / Kurir.rs/Lenta/MSK1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.