RAT HAMASA I IZRAELA UŠAO U 45. DAN: Francuska šalje RATNI BROD u Gazu, Huti OTELI brod sa posadom?
Izrael, Foto: epa atef safadi, epaefe mohammed saber, EPA NEIL HALL, EPA HAITHAM IMAD, AP Photo Mohammed Dahman, EPA ABIR SULTAN, AP Photo Abed Khaled

DO SADA STRADALO 15.000 LJUDI

RAT HAMASA I IZRAELA UŠAO U 45. DAN: Francuska šalje RATNI BROD u Gazu, Huti OTELI brod sa posadom?

Uz oko 1.500 tela hamasovaca koja su pronađena na teritoriji Izraela, ukupno je do sada sukob odneo 15.000 žrtava

Objavljeno: 14:37h
  • Ovo je 44. dan rata u Izraelu, sukoba koji je započeo napadom pripadnika palestinske ekstremističke organizacije Hamas na jug zemlje iz Pojasa Gaze 7. oktobra.
  • Pojavili su se video snimci tela, uključujući žene i decu, nakon što je eksplozija odjeknula u UN školi koju su koristili kao sklonište na severu Pojasa Gaze.
  • Grupa humanitarnih radnika UN posetila je juče bolnicu "Al Šifa" u okviru misije visokog rizika koju je organizovala Svetska zdravstvena organizacija (SZO).
  • CNN navodi da pacijenti i medicinsko osoblje napuštaju ovu bolnicu, najveću u Pojasu Gaze, u kojoj ostaje samo šačica lekara koji će brinuti o pacijentima koji su isuviše ranjivi da bi se evakuisali.
  • Navodi se da sa terena stižu oprečne informacije oko toga da li je izraelska vojska naredila odlazak medicinskog osoblja iz bolnice, kao i da li je Hamas tu zldravstvenu instituciju koristio u vojne svrhe.
  • Američki predsednik Džo Bajden odbacio je pozive za prekid vatre u Pojasu Gaze.
  • U autorskom tekstu objavljenom u subotu Bajden je ocenio da bi to samo omogućilo Hamasu vreme da se pregrupiše.
  • On je takođe osudio nasilje protiv Palestinaca na Zapadnoj obali.
  • Izrael bombarduje Pojas Gaze od 7. oktobra kada je u napadima Hamasa ubijeno 1.200 ljudi, a više od 200 osoba kidnapovano i odvedeno u palestinsku enklavu.
  • Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze, kojim upravlja Hamas, objavilo je da je 12.300 ljudi ubijeno od kako je bombardovanje počelo, a među je živote izgubilo više od 5.000 dece.
  • Uz oko 1.500 tela hamasovaca koja su pronađena na teritoriji Izraela, ukupno je do sada sukob odneo 15.000 žrtava.

21.54 - Snimak dovođenja taoca u Al-Šifu

Izraelske odbrambene snage objavile su snimke nadzornih kamera iz bolnice Al-Šifa na kojima se vidi kako militanti Hamasa dovode nepalskog i tajlandskog državljanina koji su oteti iz Izraela 7. oktobra u medicinski centar.

Jedan od talaca je vidno ranjen u ruku i dovezen je na bolnički krevet dok je drugi na silu uvučen u bolnicu.

- Snimci dokazuju da je teroristička organizacija Hamas koristila bolnicu Šifa na dan samog masakra kao terorističku infrastrukturu - navodi vojska.

Portparol IDF Danijel Hagari rekao je da je Hamas kasnije odveo dvojicu ranjenih talaca u skrovišta i da Crveni krst nije mogao da ih poseti. Kaže i da njihove lokacije trenutno nisu poznate.

IDF kaže da je obavestio "relevantne organe" o snimku.

Dalje slike koje je IDF objavila sa nadzornih kamera u Šifi pokazuju teroriste Hamasa u bolnici i van soba sa taocima i ukradena vozila IDF dovezena u medicinski centar.

19.34 - Hamas tvrdi da je je 13.000 Plaestinaca nastradalo u Gazi

Hamas tvrdi da je broj poginulih u borbama između Izraela i Hamasa u Gazi dostigao 13.000 od početka sukoba 7. oktobra.

Militanti tvrde da je među poginulima više od 5.500 dece i 3.500 žena, a navodno je ranjeno još 30.000 ljudi. Ministarstvo zdravlja Palestine ranije je saopštilo da više ne može davati tačne informacije o nastradalima jer su intenzivne borbe sprečile izvlačenje tela.

Brojke koje iznosi Hamas ne mogu se nezavisno proveriti.

18.10 - Novi snimak navodnih tunela ispod bolnice Al-Šifa

Izraelske odbrambene snage i bezbednosna agencija Šin Bet objavili su novi snimak koji navodno prikazuje deo Hamasove mreže tunela ispod bolnice Al-Šifa u Gazi gde se veruje da militanti imaju glavni komandni centar.

IDF je objavila snimak sa dva odvojena uređaja koji su spušteni u ulaz u tunel koji je vojska otkrila u četvrtak u kompleksu Šifa. Tunelski šaht je lociran u krugu bolnice pod nadstrešnicom gde su trupe IDF-a takođe pronašle Hamasov kamionet sa oružjem.

Novi video snimci pokazuju da tunelski šaht ima krivudavo stepenište dubine oko tri metra koje se nastavlja još sedam metara dok ne dođe do dela tunelske mreže.

- Tunel se nastavlja pet metara da bi skrenuo udesno i nastavio još 50 metara. Na kraju tunela se vide protivprovalna vrata sa rupom kroz koju Hamas može pucati. Ovu vrstu vrata teroristička organizacija Hamas koristi da blokira mogućnost naših snaga da uđu u sedište organizacije i podzemna sredstva. Nalazi dokazuju van svake sumnje da se zgrade u bolničkom kompleksu koriste kao infrastruktura za terorističku organizaciju Hamas. To je još jedan dokaz da Hamas koristi stanovnike Pojasa Gaze kao živi štit za svoje ubilačke terorističke aktivnosti - dodaje IDF.

IDF i Šin Bet kažu da nastavljaju da deluju u Šifi kako bi razotkrili Hamasovu mrežu tunela u toj oblasti.

17.23 - Francuska šalje ratni brod u Gazu

Francuska se sprema da pošalje svoj nosač helikoptera Diksmud u istočni Mediteran da pruži medicinsku pomoć u Gazi, saopštila je kancelarija francuskog predsednika.

- Diksmud će isploviti početkom nedelje i stići u Egipat narednih dana - saopštila je kancelarija predsednika Emanuela Makrona.

Za početak nedelje planiran je i čarter let sa više od 10 tona sanitetskog materijala.

- Francuska će takođe doprineti evropskim naporima sa medicinskom opremom na evropskim letovima 23. i 30. novembra - saopštila je predsednička kancelarija i dodala da Francuska mobiliše sva svoja raspoloživa sredstva da doprinese evakuaciji ranjene i bolesne dece kojoj je potrebna hitna pomoć iz Pojasa Gaze u svoje bolnice.

16.02 - Huti oteli teretni brod sa posadom sa Balkana

Jemenski Huti oteli su teretni brod u južnom Crvenom moru dok je plovio iz Turske u Indiju, a prema nezvaničnim informacijama na brodu ima i članova posade sa Balkana.

Izrael je danas demantovao da na brodu ima njihovih državljana i naveo da iza otmice stoji "iranski terorizam".

14.30 - Netanjuov sin: Sud i bezbednosne službe krivi za 7. oktobar

Jair Netanjahu, sin izraelskog premijera Izraela Benjamina Netanjahua, izjavio je danas da su propusti izraelske vojske, bezbednosne službe i Visokog suda doveli do napada Hamasa 7. oktobra.

Jair, koji je ove godine otputovao u Majami i tamo ostao uprkos ratu u Izraelu, objavio je na Telegramu video u kojem navodi da je "Visoki sud promenio bezbednosne mere i instrukcije za otvaranje vatre na granici Pojasa Gaze".

On je takođe podsetio da je javni servis Kan 2. oktobra objavio vest, nepoznatog izvora, da poruka koju su Šin Bet (izraelska bezbednosna služba) i IDF (Izraelske odbrambene snage) poslali političkom ešalonu glasi "zarad očuvanja mira u Pojasu Gaze ekonomske operacije za Gazu moraju da se nastave", prenois Beta.

13.04 - Katar: Još samo veoma mali detalji ostali do zaključenja sporazuma Izraela i Hamasa

Šeik Mohamed Bin Abdulrahman al Tani, premijer Katara, izjavio je danas da su samo još "veoma mali detalji" ostali do zaključenja sporazuma Izraela i Hamasa o oslobađanju 238 talaca koji se nalaze u Pojasu Gaze.

Skaj njuz navodi da je Katar bio ključni posrednik između dve sukobljene strane od izbijanja rata 7. napadom Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Al Tani je rekao da raste uverenje da bi sporazum mogao da bude zaključen.

- Izazovi sa kojima se sporazum suočava su čisto praktični i logistički - kazao je katarski premijer u Dohi na zajedničkoj konferenciji za medije sa Žozepom Boreljom, šefom diplomatije EU.

11.59 - Palestinci objavili da je evakuisano 30 prevremeno rođenih beba iz bolnice "Al Šifa", biće prebačene u Egipat

Ministarstvo zdravlja Pojasa Gaze, koje je pod kontrolom Hamasa, objavilo je da je 30 beba evakuisano iz bolnice "Al Šifa", prenosi Skaj njuz.

Britanska televizija prenosi izjavu Medata Abasa, portparola ministarstva, koji je kazao da može da potvrdi da je u pitanju najmanje 30 prevremeno rođenih beba i dodao da će one biti prebačene u Egipat.

Skaj njuz navodi da ova Abasova tvrdnja nije nezavisno potvrđena.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je ranije saopštila da je bolnica "Al Šifa" u Pojasu Gaze "zona smrti" sa masovnom grobnicom na ulazu i "očajnom" situacijom" unutar te zdravstvene ustanove.

11.03 - Pojavio se užasan snimak Hamasovih brigada Al Kasam kako iz zasede ubijaju izraelske vojnike

Na društvenim mrežama pojavio se novi snimak palestinske ekstremističke organizacije Hamas koji prikazuje njihove napade na izraelske trupe u Pojasu Gaze.

Klip ima uvodni logo Hamasa, a objavio ga je jedan od korisnika društvene mreže X (bivši Tviter).

U postu se navodi da se radi od dejstvu Hamasovih brigada Al Kasam.

Hamasovci su u klipu napali iz zasede trupe Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) koje izvode kopnenu operaciju u palestinskoj enklavi.

Navodi se da su zasede za rezultat imale nekoliko mrtvih izrealskih vojnika.

9.40 - IDF: U Pojasu Gaze stradalo 58 izraelskih vojnika, ukupno 380 ubijenih od 7. oktobra

Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su nove podatke o vojnicima ubijenim u ratnim operacijama.

BBC prenosi da je IDF danas izgubio dva, a juče šest vojnika, što dovodi do 58 ubijenih od ulaska izraelskih trupa u Paojas Gaze.

Zajedno sa vojnicima koji su ubijeni u iznenadnom napadu Hamasa na jugu Izraela 7. oktobra, ukupno je živote izgubilo 380 pripadnika trupa IDF.

08.52 - Objavljen snimak operacije elitne jedinice izraelskih komandosa "Duvdevan" ("Trešnje") u Pojasu Gaze, obučeni da se ubace među Arape.

Manuel Fabijan, ratni izveštač Tajms of Izrael, objavio snimak koji prikazuje akciju elitne jedinice izraelskih komandosa "Duvdevan" ("Trešnje") u Pojasu Gaze.

Ovo je jedna od Mista'arvim jedinica izraelske vojske koje su obučene tako da se asimiluju s Arapima i bude neopažene tokom obavljanja misija na palestinskim teritorijama.

Rat u Izraelu
Rat u Izraelufoto: EPA-EFE ATEF SAFADI

"Trešnje" konkretno su zadužene za dejstva na urbanim područjima, tokom kojih obično nose civilnu odeću kako bi se stopili sa lokalnom populacijom.

8.10 - Vašington post objavio detalje sporazuma o taocima koji je isposlovao Katar, Netanjahu i Bela kuća kažu da još nije postignut

Bela kuća i izraelski premijer Benjamin Netanjahu saopštili su da još uvek nije postignut sporazum o privremenom prekidu vatre, nakon što je Vašington post objavio da je sporazum sa Hamasom spreman i izneo detalje.

Rojters prenosi sinoćnje navode iz rezidencije američkog predsednika Džoa Bajdena da SAD nastavljaju da rade na sporazumu Izraela i Hamasa.

Tajms of Izrael prenosi da je Netanjahu na podužoj konferenciji za medije rekao da sporazum o oslobađanju oko 240 izarelskih talaca koji se nalaze u Pojasu Gaze "još nije" gotov i odbacio "mnoštvo netačnih izveštaja" koji su se pojavili poslednjih dana.

Rat u Izraelu
Rat u Izraelufoto: AP Photo Mohammed Dahman

7.30 - SZO: Bolnica "Al Šifa" je zona smrti

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je saopštila da je bolnica "Al Šifa" u Pojasu Gaze "zona smrti" sa masovnom grobnicom na ulazu i "očajnom" situacijom" unutar te zdravstvene ustanove.

To je saopšteno nakon što je zajednički tim stručnjaka UN i SZO ušao juče u bolnicu u okvoru "operacije visokog rizika".

Oni su to učinili uprkos žestokim borbama koje su vođene u blizini bolnice.

Bonus video:

01:32

OVO JE SIGURAN PUT U TREĆI SVETSKI RAT Stručnjaci nemaju dilemu: Svet mora da doživi rekompoziciju kako ne bi sve bilo uništeno!

(Espreso / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.