MINUT ĆUTANJA I ZASTAVE NA POLA KOPLJA U CELOJ ZEMLJI: Danas je tačno MESEC DANA od početka rata u Izraelu!
Palestina, Foto: AP Photo Abed Khaled

palestina i izrael

MINUT ĆUTANJA I ZASTAVE NA POLA KOPLJA U CELOJ ZEMLJI: Danas je tačno MESEC DANA od početka rata u Izraelu!

Dans je mesec dana od početka rata između Izraela i Hamasa

Objavljeno:

U Izraelu se danas obeležava mesec dana od napada koji je izvršila palestinska militantna organizacija Hamas, u kojem je ubijeno više od 1.400 ljudi, većinom civila, a oko 240 njih je uzeto za taoce, prenosi Tajms of Izrael.

U 11 časova po lokalnom vremenu biće održan minut ćutanja širom zemlje, uz spuštene zastave na pola koplja u celom Izraelu. Komemorativne svečanosti održavaće se u školama i na univerzitetima tokom celog dana.

Kasnije u toku dana na gradskim trgovima i centralnim ulicama biće organizovana okupljanja uz paljenje sveća, u znak sećanja na poginule vojnike i ubijene civile tokom napada Hamasa 7. oktobra.

1 / 5 Foto: EPA MOHAMMED SABER

Porodice otetih ljudi, za koje se sumnja da ih Hamas drži u Pojasu Gaze, samo žele da se njihovi najbliži vrate kući.

U Tel Avivu, komemoracija uz prisustvo ožalošćenih porodica biće održana sa početkom u 18:30 časova uz nastup Izraelske filharmonije.

U Jerusalimu će sa početkom u 19:30 časova biti održan komemorativni i protestni skup ožalošćenih porodica ispred Kneseta. U tom gradu je sinoć održana verska komemoracija povodom 30 dana od napada Hamasa na Izrael, a rođaci poginulih okupili su se ispred Zida plača, sa zapaljenom svećom za svaku žrtvu, da obeleže mesec žalosti, kod najsvetijeg mesta za Jevreje.

1 / 6 Foto: EPA-EFE ATEF SAFADI

Ispred ogromne izraelske zastave, glavni vojni rabin Šai Abramson predvodio je molitvu za preminule, koja je uključivala blagoslov za bezbednosne snage koje su "svojim životima platile za zaštitu izraelske zemlje", navodi britanski list.

Ovo je prva verska komemoracija organizovana na Zidu plača od 7. oktobra, prenosi Gardijan.

Bonus video:

04:39

HAMAS SE PREVARIO, HESBULAH TREBAO DA OTVORI NOVI FRONT ALI ZBOG OVOGA ODUSTAO?! Koprivica tvrdi: Izrael sve unapred isplanirao

(Espreso/ Telegraf.rs/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.