JEDU OSTATKE MRTVIH ROĐAKA, BANANE MEŠAJU SA PEPELOM KOSTIMA PREMINULOG: Od ovih OBIČAJA ćete se ZALEDITI
Foto: EPA-EFE/Raphael Alves

tradicija koja izaziva zaprepašćenje

JEDU OSTATKE MRTVIH ROĐAKA, BANANE MEŠAJU SA PEPELOM KOSTIMA PREMINULOG: Od ovih OBIČAJA ćete se ZALEDITI

Pleme Janomami se smatra jednim od bizarnijih jer iz obrednih pobuda jedu leševe svoje mrtve rodbine

Objavljeno:

Endokanibalizam, oblik ljudskog ponašanja koji može izazvati zaprepašćenje i nelagodu u mnogima, ima svoje mesto u kulturi Janomami plemena, koje nastanjuje amazonske prašume. Ovaj drevni običaj obuhvata konzumaciju mesa njihovih preminulih rođaka i ima duboke korene u njihovoj kulturi i verovanjima, piše Stil.

Za Janomamije, endokanibalizam nije akt surovosti, već ukorenjena tradicija koja ima za cilj očuvanje jedinstva njihovog plemena. Kada neko iz plemena premine, telo pokojnika prvo se spaljuje na pogrebnoj lomači. Ovo je prvi deo obreda i služi kao način da se telo preminulog transformiše iz fizičkog u duhovno stanje.

Drugi deo ovog neobičnog obreda uključuje pripremu hrane. Janomamiji kuvaju banane, gnječe ih i mešaju sa pepelom i kostima preminulog. Ovaj neobičan obrok se potom služi ostalim članovima zajednice. Za Janomamije, ovo je način da se duša preminulog člana plemena ponovo integriše u zajednicu.

Ovaj postupak, prema njihovim verovanjima, ne samo da obezbeđuje jedinstvo plemena već i obezbeđuje da duša preminulog ostane prisutna među njima. Za Janomamije, to je način da se očuva kontinuitet i povezanost između generacija, a istovremeno pokazuje duboko poštovanje prema preminulima.

Važno je napomenuti da Janomamiji danas često nailaze na kritiku zbog ovog običaja, a takođe postoje zabrane na praksu endokanibalizma u mnogim zemljama. Ova tradicija izaziva mnoge etičke dileme i različite poglede u svetu, što postavlja pitanje ravnoteže između kulturnih običaja i savremenih vrednosti i normi.

Bonus video:

19:50

Da li možete da pretpostavite na kom se drvetu najlepše spava i koje je najfascinantnije pleme na svetu?

(Espreso/ Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.