SUROVI OBIČAJ PLEMENA POKOT ZBOG KOG ĆE VAM PRIPASTI MUKA: Devojčicama se ovo NASILNO RADI, veliki broj ne PREŽIVI
Pleme, Foto: Profimedia

SVET UŽASNUT

SUROVI OBIČAJ PLEMENA POKOT ZBOG KOG ĆE VAM PRIPASTI MUKA: Devojčicama se ovo NASILNO RADI, veliki broj ne PREŽIVI

Čini se da je pleme Pokot iz Kenije najbrutalnije od svih kada su u pitanju bizarni običaji.

Objavljeno:

Već smo pisali o mnogobrojnim, ponekad i morbidnim običajima iz raznih afričkih plemena, među kojima su i oni da se devojčice namerno debljaju u posebnim kampovima, do toga da životinje imaju veća prava od žena.

Ipak, čini se da je pleme Pokot iz Kenije najbrutalnije od svih kada su u pitanju bizarni običaji.

Naime, kada je prošle godine fotograf Zigfrid Modola ovekovečio prizor ritualnog obrezivanja devojčica u Baringu, ruralnoj oblasti Kenije, i britanski „Dejli mejl“ objavio priču o mukama mladih pripadnica plemena Pokot, svet je bio užasnut.

Protiv ovog običaja ustale su brojne organizacije za zaštitu ljudskih prava i prava žena, ali ova tradicija opstaje – iako je obrezivanje u Keniji zabranjeno zakonom.

Pripadnici plemena objašnjavaju da se ovo način da se devojke pripreme za brak i da se "prolepšaju". Čak ni najbrižniji roditelji ne odustaju od njega, premda devojčice prolaze kroz toliko bolnu proceduru da većina ostaje bez svesti.

"To se radi oduvek, to je način da devojke uđu u svet odraslih", objasnio je otac jedne devojčice.

Ovaj vid obrezivanja podrazumeva uklanjanje klitorisa i dela unutrašnjosti vagine kako bi se smanjila seksualna želja, a izvodi se različitim vrstama sečiva - od stakala do noževa, piše National Geographic.rs.

Kenijski zakoni predviđaju doživotnu robiju za sve koji obrežu devojčicu koja potom premine usled hemoragije, šoka ili, kasnije, prilikom porođaja.

Do novembra prošle godine, sprovođena je istraga 50 slučajeva smrti devojčica tokom obrezivanja. One koje prežive neretko u kasnijem toku života - na porođaju - doživljavaju različite komplikacije.

Vlasti i sudije koje se bore da adekvatno kazne sve koji nastavljaju s ovim običajem ističu da su veoma optimistični kada je u pitanju njegova obustava.

"Možda ne sutra, ali ćemo to prekinuti", ističe Kristin Nandžala, koja je na čelu tela koje sprovodi istragu. "Bez nade nemamo ništa."

Bonus video:

19:50

Da li možete da pretpostavite na kom se drvetu najlepše spava i koje je najfascinantnije pleme na svetu?

(Espreso/ Nacionalna Geografija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.