ZNATE LI ŠTA ZAPRAVO ZNAČI DŽIHAD? Za musllimane je od velike VAŽNOSTI, spominje se u KURANU, a ima 4 KATEGORIJE
Foto: AP

DA LI STE ZNALI?

ZNATE LI ŠTA ZAPRAVO ZNAČI DŽIHAD? Za musllimane je od velike VAŽNOSTI, spominje se u KURANU, a ima 4 KATEGORIJE

Džihad se često spominje u Kuranu, najčešće kao "borba na Alahovom putu"

Objavljeno:

Otkako je počeo rat u Izraelu, više puta smo čuli za termin "džihad" koji koriste islamski militanti prilikom obračunavanja sa nevernicima.

Ovaj termin, koji u prevodu znači "sveti rat", često se povezuje sa terorizmom, međutim, on u stvarnosti ima više značenja.

"Iako ga mnogi povezuju sa terorizmom, za vernike u Islamu on ima mnoga značenja", kaže Nik Aldvort bivši nacionalni koordinator za borbu protiv terorizma.

Imam Šejh Ibrahim Mogra objašnjava da se ova reč na arapskom znači "boriti se".

"Džihad je svakodnevna borba da poboljšate sebe, da budete bolje ljudsko biće, bolji musliman koji je ljubazan, brižan i miran. Džihad može da podrazumeva i borbu korišćenjem oružja, ali samo da biste se sa svojom grupom odbranili od nepravde, ugnjetavanja ili u samoodbrani", objašnjava on.

On dodaje da postoji niz pravila o vojnom džihadu, koji može da zahteva samo muslimanski vladar ili kalifa koji vlada po šerijatskom zakonu.

"Pravila uključuju da nije dozvoljeno ubijanje civila, verski objekti ne smeju da se gađaju, a ratni zarobljenici moraju da se tretiraju na human način", kaže Mogra.

On kaže da je tužno što je reč džihad pogrešno shvaćena i u medijima iskorišćena na pogrešan način.

"Za nas muslimane džihad je jako važna stvar jer pokazuje da rizikujete život da biste zaštitili ili oslobodili druge", objašnjava imam.

Hamas, Tunel
foto: Dawoud Abo Alkas / Zuma Press / Profimedia

Džihad se često spominje u Kuranu, najčešće kao "borba na Alahovom putu". Osoba koja praktikuje džihad se zove mudžahid, u množini mudžahedini.

Manji deo sunitskih učenjaka tu dužnost naziva šestim stubom islama, iako on nema takav službeni status. Kod dvanaestničkog šiitskog islama, džihad predstavlja jedan od deset načina upražnjavanja vere.

Džihad je usmeren protiv iskušenja, protiv vidjljivog neprijatelja ili sebe.

Postoje četiri glavne kategorije džihada - protiv samog sebe, džihad jezikom, džihad rukom i džihad mačem.

Podsetimo, pre dva dana u Velikoj Britaniji uhapšen je muškarac koji je na propalestinskim protestima pozivao na džihad. Ovaj slučaj izazvao je veliku raspravu u javnosti, a ministar policije Robert Džernik rekao je da skandiranje reči "džihad" na ulicama u Velikoj Britaniji predstavlja "podsticanje terorističkog nasilja".

Šta je "Islamski džihad"?

Militantna grupa "Islamski Džihad", dospela je u centar pažnje prošle nedelje, nakon što ih je Izrael optužio da su krivi za bombardovanje bolnice u Gazi u kojoj je poginulo nekoliko stotina ljudi.

"Islamski džihad" su kasnih 70-ih osnovali Fati Šikaki i Abdel Aziz Odeh, a grupa je dobila podršku među Palestincima koji su bili razočaran Palestinskom oslobodilačkom organizacijom (PLO) Jasera ​​Arafata. Šikaki je ubijen 1995. godine na Malti, a spekuliše se da su ga ubili izraelski agenti.

Grupa se zaklela da će uništiti Izrael i zameniti ga islamskom državom koja obuhvata Palestinu pre 1948. godine, uključujući Zapadnu obalu i Gazu, koje je Izrael zauzeo u ratu na Bliskom istoku 1967. godine.

Finansirana i obučavana od strane Irana (Izrael procenjuje na desetine milijarde dolara godišnje), Islamski džihad ima štabove u Bejrutu i ​​Damasku i razmešteni su po Zapadnoj obali, dok su sve do nedavno bili relativno ograničeni u Gazi.

Izrael, Gaza, Pojas Gaze
foto: Ali Jadallah / AFP / Profimedia

Islamski džihad ima drugu najveću oružanu mrežu u Gazi, posle militantne grupe Hamas, koja je na vlasti u enklavi.

Teško je doći do najnovijih podataka o snazi Islamskog džihada, sa procenama za 2021. u rasponu od oko 1.000 do nekoliko hiljada naoružanih ljudi, prema podacima CIA. Grupa takođe ima značajan arsenal raketa, minobacača i protivtenkovskih projektila. Islamski džihad ne otkriva takve informacije.

Za razliku od Hamasa, Islamski džihad nije učestvovao na palestinskim parlamentarnim izborima i izgleda da nema ambicije da formira vladu u Gazi ili na Zapadnoj obali.

Reuters podseća i da je Islamski džihad proglašen terorističkom grupom od strane Izraela, Sjedinjenih Država i evropskih zemalja.

Bonus video:

02:01

KORISTE SVOJ NAROD KAO ŽIVI ŠTIT Avram Izrael za Kurir izneo ZABRINJAVAJUĆE PODATKE: Otkud tu Rusija!? Vasiljević: Mosad je ZNAO

(Espreso/ Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.