POSLE HAMASA IMAJU DRUGU NAJVEĆU ORUŽANU MREŽU U GAZI! Evo šta je zapravo ISLAMSKI DŽIHAD
Militantna grupa, Foto: Dawoud Abo Alkas / Zuma Press / Profimedia

rat

POSLE HAMASA IMAJU DRUGU NAJVEĆU ORUŽANU MREŽU U GAZI! Evo šta je zapravo ISLAMSKI DŽIHAD

Islamski džihad ima drugu najveću oružanu mrežu u Gazi, posle militantne grupe Hamas, koja je na vlasti u enklavi

Objavljeno:

Islamski džihad, palestinska militanta grupa koja je saveznik Hamasa i koja je, kako se veruje, učestvovala u napadima 7. oktobra na Izrael iz Gaze, sinoć je odbacila optužbe Izraela da stoje iza napada na bolnicu u Gazi u kojoj je, prema tvrdnjama Hamasa, stradalo više stotina ljudi.

Izrael i Palestina se međusobno optužuju za bombardovanje bolnice Al Ahli Arab u gradu Gaza u večernjim satima 17. oktobra, a Izrael je direktno optužio Islamski džihad, navodeći da je neuspešno lansirana raketa ove grupe pala na bolnicu. S druge strane, Islamski džihad negira ove navode i tvrdi da nisu sprovodili nikakve aktivnosti oko grada Gaze u to vreme.

Prema pisanju Reuters-a, Islamski džihad su kasnih 70-ih osnovali Fati Šikaki i Abdel Aziz Odeh, a grupa je dobila podršku među Palestincima koji su bili razočaran Palestinskom oslobodilačkom organizacijom (PLO) Jasera ​​Arafata. Šikaki je ubijen 1995. godine na Malti, a spekuliše se da su ga ubili izraelski agenti.

Grupa se zaklela da će uništiti Izrael i zameniti ga islamskom državom koja obuhvata Palestinu pre 1948. godine, uključujući Zapadnu obalu i Gazu, koje je Izrael zauzeo u ratu na Bliskom istoku 1967. godine.

Finansirana i obučavana od strane Irana (Izrael procenjuje na desetine milijarde dolara godišnje), Islamski džihad ima štabove u Bejrutu i ​​Damasku i razmešteni su po Zapadnoj obali, dok su sve do nedavno bili relativno ograničeni u Gazi.

Islamski džihad ima drugu najveću oružanu mrežu u Gazi, posle militantne grupe Hamas, koja je na vlasti u enklavi.

Hamas
Hamasfoto: Printskrin/Twitter/@IDF

Teško je doći do najnovijih podataka o snazi Islamskog džihada, sa procenama za 2021. u rasponu od oko 1.000 do nekoliko hiljada naoružanih ljudi, prema podacima CIA. Grupa takođe ima značajan arsenal raketa, minobacača i protivtenkovskih projektila. Islamski džihad ne otkriva takve informacije.

Za razliku od Hamasa, Islamski džihad nije učestvovao na palestinskim parlamentarnim izborima i izgleda da nema ambicije da formira vladu u Gazi ili na Zapadnoj obali.

Reuters podseća i da je Islamski džihad proglašen terorističkom grupom od strane Izraela, Sjedinjenih Država i evropskih zemalja.

Bonus video:

02:14

HEZBOLAH ULAZI U RAT AKO IZRAEL UĐE U GAZU?! Ljuban Karan: Vojna nadmoć je mač sa dve oštrice u urbanim uslovima, TUNELI OPASNI!

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.