OVO JE VOĐA HAMASA, ČOVEK KOJI VUČE KONCE IZ SENKE: Otac je TRINAESTORO DECE, a na ČELO organizacije je došao OVAKO
Ismail Hanije, Foto: EPA-EFE/HAITHAM IMAD

čovek iza svega...

OVO JE VOĐA HAMASA, ČOVEK KOJI VUČE KONCE IZ SENKE: Otac je TRINAESTORO DECE, a na ČELO organizacije je došao OVAKO

Palestinska militantna grupa Hamas pokrenula je napad na Izrael, pri čemu su njeni borci ušli u zajednice u blizini pojasa Gaze, a ono što mnoge zanima jeste osoba koja se nalazi na samom vrhu te organizacije

Objavljeno:

Sukob između Izraela i Hamasa koji je počeo 7. oktobra, odneo je do sada oko 10.000 žrtava na obe strane i ušao je u 21 dan.

Palestinska militantna grupa Hamas pokrenula je napad na Izrael, pri čemu su njeni borci ušli u zajednice u blizini pojasa Gaze, a ono što mnoge zanima jeste osoba koja se nalazi na samom vrhu te organizacije - Ismail Hanije.

Biografija

Ismail Abdel Salam Ahmed Hanije (rođen 29. januara 1962.) je visoki politički lider Hamasa i ranije jedan od dva sporna premijera Palestinske nacionalne vlasti.

Rođen je u izbegličkom kampu Al-Šati u Pojasu Gaze 1962. godine.

Studirao je na Islamskom univerzitetu u Gazi, tokom kojeg se povezao sa Hamasom, a diplomirao je arapsku književnost 1987. godine.

Ismail Hanije
Ismail Hanijefoto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Od kada je 1997. postavljen na čelo kancelarije Hamasa, rastao je u redovima organizacije.

Hanije je bio na čelu liste Hamasa koja je pobedila na parlamentarnim izborima u Palestini 2006. i tako je postao premijer.

Predsednik Mahmud Abas razrešio je Hanija sa funkcije 14. juna 2007. na vrhuncu sukoba Fataha i Hamasa, ali Hanije nije priznao dekret i nastavio je da vrši premijersku vlast u Pojasu Gaze.

Mahmud Abas
Mahmud Abasfoto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

U septembru 2016, izveštaji su ukazivali na to da će Hanija zameniti Haleda Mašala na mestu šefa Hamasovog političkog biroa. Za političkog šefa Hamasa izabran je 6. maja 2017. godine.

Hanije je rođene u izbegličkom kampu Al-Šati u Pojasu Gaze koji su okupirali Egipćani. Njegovi roditelji su postali izbeglice nakon što su pobegli iz svojih domova u blizini današnjeg Aškelona u Izraelu tokom arapsko-izraelskog rata 1948. godine.

Pohađao je škole koje vode Ujedinjene nacije i diplomirao je na Islamskom univerzitetu u Gazi sa diplomom arapske književnosti 1987. godine. Dok je bio na univerzitetu, bio je u vezi sa Hamasom. Od 1985. do 1986. bio je predsednik saveta učenika koji je predstavljao Muslimansko bratstvo. Takođe je igrao kao vezni fudbaler u fudbalskom timu Islamske asocijacije. Diplomirao je otprilike u isto vreme kada je počela Prva intifada protiv izraelske okupacije u Pojasu Gaze.

Ismail Hanije
Ismail Hanijefoto: EPA/ALI ALI

Učestvovao je u protestima u Prvoj intifadi i dobio je kratku zatvorsku kaznu od izraelskog vojnog suda. Izrael ga je ponovo pritvorio 1988. i bio je u zatvoru na šest meseci. Godine 1989. bio je u zatvoru na tri godine. Nakon puštanja na slobodu 1992. godine, izraelske vojne vlasti okupiranih palestinskih teritorija deportovale su ga u Liban sa visokim liderima Hamasa Abdel-Azizom al-Rantisijem, Mahmudom Zaharom, Azizom Duvajkom i još 400 drugih aktivista.

Aktivisti su ostali u Mardž al-Zahuru u južnom Libanu više od godinu dana, gde je, prema BBC Nevs-u, Hamas „doživeo neviđenu medijsku ekspoziciju i postao poznat širom sveta“. Godinu dana kasnije vratio se u Gazu i postavljen za dekana Islamskog univerziteta.

Nakon što je Izrael pustio Ahmeda Jasina iz zatvora 1997. godine, Hanije je postavljen na čelo njegove kancelarije. Njegova istaknutost u Hamasu porasla je zbog njegove veze sa Jasinom i imenovan je za predstavnika Palestinske uprave. Njegova pozicija unutar Hamasa nastavila je da jača tokom Druge intifade zbog njegovog odnosa sa Jasinom i zbog atentata na veći deo vođstva Hamasa od strane izraelskih bezbednosnih snaga.

Ismail Hanije
Ismail Hanijefoto: EPA/ALI ALI

Bio je na meti Izraelskih odbrambenih snaga zbog navodne umešanosti u napade na izraelske građane. Posle samoubilačkog bombaškog napada u Jerusalimu 2003. godine, lakše je povređen u ruku u bombaškom napadu izraelskih vazduhoplovnih snaga u pokušaju da eliminiše vođstvo Hamasa.

U decembru 2005, Hanije je izabran da predvodi Hamasovu listu, koja je pobedila na izborima za Zakonodavno veće sledećeg meseca. Hanije je nasledio Hamasovo vođstvo Haleda Mašala na izborima održanim 2016. godine.

Nalazi se na listi terorista SAD-a i, kako piše BBC, poslednjih pet godina živi u Kataru.

Ismail Hanije je oženjen i prema dostupnim podacima je otac 13 dece, a prema navodima je njegovo bogatstvo procenjeno na nekoliko miliona dolara.

Bonus video:

01:17

NE MOGU SE OTETI UTISKU DA JE OVAJ SUKOB IZREŽIRAN! Milašinović: Izrael i Hamas imaju krvavu istoriju

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.