ZNATE LI ŠTA JE GOLANSKA VISORAVAN? Sirija po svaku cenu želi da je POVRATI, a nalazi se na granici ove 4 ZEMLJE!
Golanska visoravan, Foto: MENAHEM KAHANA / AFP / Profimedia

decenijske tenzije

ZNATE LI ŠTA JE GOLANSKA VISORAVAN? Sirija po svaku cenu želi da je POVRATI, a nalazi se na granici ove 4 ZEMLJE!

Golanska visoravan je predmet spora između Sirije i Izraela više od sedam decenija

Objavljeno:

Pažnju javnosti proteklog dana privukla je vest da je nekoliko projektila iz Sirije palo i pogodilo Golansku visoravan na području Izraela.

- Zabeleženo je nekoliko lansiranja sa sirijske teritorije na teritoriju Izraela. Neki od njih prešli su na teritoriju Izraela i očigledno pali na otvoreno područje - navela je juče IDF.

Ono što je karakteristično za Golanski visoravan ili jednostavno Golan, jeste da je to plato koji se nalazi na samoj granici između četiti bliskoistočne zemlje - Izraela, Libana, Jordana i Sirije.

Inače, Golanska visoravan se nalazi u posedu Izraela i to nakon "Šestodnevnog rata" sa Sirijom koji se odigrao u periodu od 1967. do 1973. godine.

Golan
foto: Wikipedia

Golanska visoravan je i ranije bila uzrok tenzija između Sirije i Izraela, pa su tako 2021. godine sirijske vlasti upozorile da su planovi Izraela o dupliranju broja naseljenika koji žive na anektiranoj Golanskoj visoravni "opasni i bez presedana" i da se nastavlja okupacija te teritorije.

Tadašnji premijer Izraela im nije ostao dužan i odgovorio im je da: "Njegova zemlja namerava da udvostruči broj naseljenika na Golanskoj visoravni na osnovu plana o ulaganju više miliona dolara u cilju konsolidacije kontrole nad tom teritorijom osvojenom od Sirije pre više od pet decenija."

Jedan od najvećih borbi je bilo juna iste godine. Tada su Izraelske odbrambene snage uništile osmatračnicu (bazu) sirijskih snaga na izraelskoj strani tampon-zone na okupiranoj Golanskoj visoravni.

Kanal 13 prikazao je snimke ulaska trupa i postavljanja eksploziva. Policajci su izjavili da su bazu navodno koristili i borci Hezbolaha i proiranske milicije.

- Oduvali smo je - rekao je tada jedan policajac televiziji.

Sličan događaj odigrao se i 2019. godine, kada su izraelske vazduhoplovne snage bombardovale jugozapadnu Siriju, a izraelski tenkovi su otvorili vatru na Golanskoj visoravni i uništili sirijsku bolnicu!

rat, Izrael, Palestina, rat u izraelu
foto: EPA SERGEY DOLZHENKO

Uništena je bolnica u sirijskoj provinciji Kuneitra, kao i osmatračnica, granatirana je od strane izraelskih tenkova.

No, zbog čega je toliko bitna i karakteristična Golanska visoravan?

Na visoravni nalazi se više od 30 jevrejskih naselja u kojima živi oko 20 hiljada ljudi.

U Golanskoj visoravni živi i oko 20 hiljada Sirijaca, uglavnom pripadnika Druza, verske zajednice.

Sirija želi po svaku cenu da povrati Golansku visoravan pod svoju kontrolu i da to bude u sklopu dela mirovnog sporazuma.

I sam sirijski predsednik Bašar Al-Asad je još 2003. godine bio spreman da počne novu seriju mirovnih pregovora sa Izraelom.

Asma al Asad, Bašar al Asad
foto: EPA-EFE/HARISH TIYAGI

Glavna zamisao je sledeća: Sirija želi potpuno povlačenje Izraela i povratak granice koja je postojala do 1967.

U međuvremenu, pregovori između Izraela i Sirije su otpali i proglašeni su neuspešnim.

Bivši američki predsednik Barak Obama tokom svog mandata nagovestio je da će mu jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta biti obnova pregovora Izraela i Sirije.

Barak Obama
foto: AP

Ali, pregovori su otpali onog trenutka kada je izbio rat u Siriji.

Bonus video:

05:02

IZRAEL JE DOŽIVEO SRAMOTU ZBOG USPAVANIH VOJNIKA MOSADA! Stručnjaci tvrde: Narednih dana rat će ESKALIRATI, EVO ŠTA SLEDI

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.