POKRENUTA ISTRAGA O KVARU NA GASOVODU IZMEĐU FINSKE I ESTONIJE: Sumnja se na SABOTAŽU, evo u koga UPIRU PRSTOM!
Gasovod, Foto: EPA/CLEMENS BILAN

OĐTEĆENJE "Baltikonektor"

POKRENUTA ISTRAGA O KVARU NA GASOVODU IZMEĐU FINSKE I ESTONIJE: Sumnja se na SABOTAŽU, evo u koga UPIRU PRSTOM!

Pokrenuta istraga o kvaru na gasovodu koji povezuje Finsku i Estoniju

Objavljeno:

Estonija je pokrenula istragu o kvaru na komunikacionom kablu koji je Baltičkim morem povezuje sa Finskom, izjavila je estonska premijerka Kaja Kalas.

Nakon oštećenja kabla i obližnjeg gasovoda, što je, kako Finska tvrdi, možda bio nameran čin, Kalas je razgovarala telefonom sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, prenosi Rojters.

- Razgovarali smo o potrebi i mogućnostima za povećanje zaštite kritične infrastrukture u Baltičkom moru - rekla je Kalas.

Rusija oštetila gasovod?

List "Iltalehti" je u utorak, pozivajući se na neimenovane izvore, objavio da finski državni vrh sumnjiči Rusiju da je namerno oštetila gasovod između Finske i Estonije. Izvori lista navode da je vlada od početka sumnjala da je reč o ruskoj sabotaži. "Iltalehti" je prošlog proleća izvestio da su finska i švedska mornarica pojačale svoju spremnost da spreče ruske napade na energetske mreže dve zemlje.

Gas, Gasovod, Cevi
foto: Profimedia

Gasovod između Finske i Estonije je oštećen 8. oktobra i procenjuje se da će mesecima biti van funkcije.

"Baltik konektor" je gasovod dužine 40 kilometara koji se nalazi na dnu Finskog zaliva između južne finske opštine Inko i estonskog Paldiskija. Obe zemlje imaju kompresorske stanice i rute za transport gasa na kopnu koje povezuju gasovod sa njihovim odgovarajućim transportnim mrežama. Gasovod se nalazi u ekonomskim zonama i teritorijalnim vodama i Finske i Estonije, a pušten je u rad u decembru 2019.

Finski graničari i obaveštajci istražuju pad pritiska na gasovodu

Finski graničari učestvuju u istrazi o neuobičajenom padu pritiska u gasovodu "Baltik konektor", što bi moglo da znači da postoji curenje, rekao je juče neimenovani portparol finske granične straže.

On je naveo da će u istragu biti uključena finska bezbednosno-obaveštajna služba.

Finski energetski operater "Gasgrid" saopštio je ranije da je gasovod između Finske i Estonije zatvoren nakon neobičnog pada pritiska, koji je možda uzrokovan curenjem.

- Granična straža će sama istražiti ovaj incident, koliko je to moguće na moru - rekao je šef komunikacione jedinice finske granične straže Kimo Ahvonen, čije je komentare prenela finska televizija ILE.

Finska kriminalistička policija tek treba da najavi svoje učešće, iako ILE veruje da će upravo ova agencija voditi istragu.

"Elering": Gasovod namerno oštećen

U međuvremenu, estonska energetska kompanija "Elering" saopštila je da ne isključuje da je gasovod namerno oštećen.

- Ne može se isključiti namerno oštećenje gasovoda. Ne bih želio da spekulišem o ovom pitanju, ali je veća verovatnoća da je reč o spoljnoj šteti - rekao je portparol "Eleringa" Ain Koster estonskoj televiziji ERR.

ERR navodi da obustava rada gasovoda ni na koji način neće uticati na snabdevanje gasom estonskih potrošača, jer se posle incidenta gas u Estoniju prebacuje iz Letonije, gfe se nalazi podzemno skladište gasa.

Stručnjaci iz obe zemlje trenutno pokušavaju da identifikuju tačnu lokaciju curenja.

Gasovod
foto: Printscreen/Youtube

Ninisto: Oštećenje gasovoda verovatno rezultat "spoljnih aktivnosti"

Predsednik Finske Sauli Ninisto izjavio je juče da je oštećenje finsko-estonskog gasovoda verovatno rezultat "spoljnih aktivnosti".

"Oštećenje na podvodnoj infrastrukturi ozbiljno je shvaćeno i od nedelje se istražuju njegovi uzroci", naveo je Ninisto u saopštenju i dodao da je oštećenje gasovoda i komunikacionog kabla verovatno rezultat spoljne aktivnosti, dodavši da uzrok štete još uvek nije jasan.

"Nastavlja se zajednička istraga Finske i Estonije", naveo je.

Sauli Ninisto
Sauli Ninistofoto: Profimedia

Šarl Mišel: Potrebna detaljna istraga

Predsednik Evropskog saveta ukazao je je potrebu za temeljnom istragom oštećenja gasovoda i kabla za prenos podataka u Finskom zalivu.

"EU je odlučna da obezbedi i ojača zaštitu sopstvene kritične infrastrukture. Neophodna je temeljna istraga", objavio je predsednik Evropskog saveta na društvenoj mreži X (Tviter).

Stoltenberg: NATO Spreman da podrži saveznike

"NATO je spreman da podrži svoje saveznike", naveo je Stoltenberg na društvenoj mreži X (Tviter).

Bonus video:

01:50

UDAR NA SEVERNI TOK: Kako je oštećen gasovod? Ko stoji iza sabotaže RUSIJA ILI ZAPAD?

(Espreso/Srna/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.