OŠTEĆEN PODVODNI GASOVOD KOJI POVEZUJE FINSKU I ESTONIJU: Finci smatraju da se radi o SABOTAŽI
Foto: Profimedia

saopšteno je

OŠTEĆEN PODVODNI GASOVOD KOJI POVEZUJE FINSKU I ESTONIJU: Finci smatraju da se radi o SABOTAŽI

Dok planeta pomno prati rat u Izraelu, evropske zemlje sa razlogom strahuju u vezi ovog gasovoda

Objavljeno:

Oštećen je podvodni gasovod koji povezuje Finsku i Estoniju, piše "Washington Post". Finski zvaničnici smatraju da se radi o sabotaži, a ne o slučajnosti.

Gasovod "Baltikonektor" šalje gas u oba smera i ugašen je u nedelju zbog neuobičajenog pada pritiska. Prvobitno se mislilo da je reč o običnom problemu, ali je ubrzo utvrđeno da je reč o oštećenju.

"Oštećenje gasovoda i komunikacionog kabla je rezultat spoljne aktivnosti. Uzrok oštećenja nije poznat, istraga se nastavlja u kooperaciji Finske i Estonije", rekao je finski predsednik Sauli Ninisto i dodao da je danas obavio razgovor sa Generalnim sekretarom NATO, Jensom Stoltenbergom, koji je rekao da će Alijansa pomoći u istrazi.

"Baltikonektor" je dugačak 77 kilometara i zatvoren je zbog pada pritiska i curenja plina. Za popravku će navodno biti potrebno nekoliko meseci, a finski mediji pišu da je navodno odgovorna Rusija za oštećenje gasovoda.

Dok planeta pomno prati rat u Izraelu, evropske zemlje sa razlogom strahuju u vezi ovog gasovoda zbog situacije iz septembra 2022. godine kada je oštećen gasovod "Severni tok 2" nakon eksplozije. Istraga o tome i dalje, zvanično se ne zna ko stoji iza toga iako su se i Ruska Federacija sa jedne, odnosno Sjedinjene Američke Država i Evropska unija sa druge strane, međusobno optuživale.

Bonus video: BAJDENOVA ADMINISTRACIJA JE DOVELA PALESTINCE DO DNA PONIŽENJA! Lopandić: Američka intervencija biće poslata zbog Irana

03:18

BAJDENOVA ADMINISTRACIJA JE DOVELA PALESTINCE DO DNA PONIŽENJA! Lopandić: Američka intervencija biće poslata zbog Irana

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.