POSLE SVEGA I ONI OKREĆU LEĐA PUTINU: Ova država donela DRASTIČNU odluku protiv Rusije, biće OZBILJNIH posledica
Vladimir Putin, Foto: Profimedia

svetski odnosi

POSLE SVEGA I ONI OKREĆU LEĐA PUTINU: Ova država donela DRASTIČNU odluku protiv Rusije, biće OZBILJNIH posledica

Jermenija je okrenula leđa Rusiji, podržala hapšenje Putina

Objavljeno:

Parlament Jermenije u utorak je izglasao pridruživanje Međunarodnom krivičnom sudu (MKS), obavezujući bivšu sovjetsku republiku da uhapsi predsednika Vladimira Putina ako dođe u posetu zemlji.

Odluka će dodatno zaoštriti odnose sa Moskvom, tradicionalnim saveznikom Jermenije. Veze su već ozbiljno narušene zbog invazije Kremlja na Ukrajinu i azerbejdžanskog povratka autonomne oblasti Nagorno-Karabah.

Međunarodni krivični sud početkom godine podigao je optužnicu protiv ruskog predsednika Vladimira Putina zbog navodnih ratnih zločina u vezi sa deportacijom dece iz Ukrajine.

1 / 6 Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP / Profimedia

Ratifikacija statuta verovatno će dovesti do pogoršanja odnosa Jermenije i Rusije koja je nastojanje Jerevana da se pridruži MKS ocenila "neprijateljskim korakom", dodaje AP.

Kremlj je prošle nedelje upozorio Jermeniju da je njena odluka da se pridruži Međunarodnom krivičnom sudu, koji je izdao nalog za hapšenje Putina zbog nadgledanja otmice ukrajinske dece, „izuzetno neprijateljska”.

Sada će dokument biti upućen predsedniku Jermenije na potpis. Očekuje se da odluka stupi na snagu za 60 dana, prenosi RIA Novosti.

Bonus video:

01:40

AZERBEJDŽAN ISKORISTIO RAT U UKRAJINI ZA NAPAD NA NAGORNO-KARABAH? Analitičar: Jermenija je u latentnom sukobu sa Rusijom

(Espreso/ Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.