IZ KIJEVA OTKRILI SVE O TAKTICI KOJU ĆE PRIMENJIVATI PROTIV RUSA: Postoje 3 glavna cilja!
Kirilo Budanov, Foto: Handout / AFP / Profimedia

kirilov o naoružanju

IZ KIJEVA OTKRILI SVE O TAKTICI KOJU ĆE PRIMENJIVATI PROTIV RUSA: Postoje 3 glavna cilja!

Prema rečima Budanova, od početka rata već su korišćene sve vrste konvencionalnog naoružanja, od podmornica do strateške avijacije

Objavljeno: 15:35h

Načelnik Glavne obaveštajne uprave pri Ministarstvu odbrane Ukrajine Kirilo Budanov izjavio je da ukrajinske snage žele da izbace Ruse iz njihove zone komfora.

Prema njegovim rečima, postoje tri glavna cilja za novu ukrajinsku kampanju dronovima protiv Rusije, a to je da iscrpe ruske protivvazdušne sisteme, onemoguće vojni transport i bombardere i da oštete vojne proizvodne pogone.

„Sekundarni cilj je psihološki, da unesemo uznemirenost među rusko stanovništvo i poremetimo ekonomske procese u Rusiji. Želimo da ih izvučemo iz zone komfora. Zatvaranje velikih aerodroma u Sankt Peterburgu i Moskvi, na primer, postalo je skoro svakodnevna pojava“, rekao je Budanov u intervjuu za Ekonomist.

Šef ukrajinske odbrambene obaveštajne agencije govorio je o ulozi bespilotnih letelica u borbenim misijama bezbednosnih i odbrambenih snaga Ukrajine.

Dronovi će svakako olakšati operacije oslobađanja naših teritorija. Dronovi nemaju straha. Nije vam ih žao“, rekao je Budanov.

Kiril Budanov
Kiril Budanovfoto: Handout / AFP / Profimedia

On je odbacio sugestije da novi kapacitet za udar rizikuje eskalaciju sukoba ili da će Ukrajina biti u ulozi agresora.

„Niko ne veruje da su Velika Britanija ili SAD bili agresori u Drugom svetskom ratu, iako su bombardovali i teritoriju Nemačke“, objasnio je Budanov.

Prema njegovim rečima, od početka rata već su korišćene sve vrste konvencionalnog naoružanja, od podmornica do strateške avijacije.

„Rat je bio konstanta za Rusiju kroz njenu istoriju“, dodao je Budanov, napominjući da ne može biti razgovora o prekidu vatre ili miru, kao i da ne razume one koji su predviđali brzi kolaps ruskih odbrambenih linija.

Međutim, dodao je, Rusija, a ne Ukrajina, ima razloga za zabrinutost.

Njena prva odbrambena linija na veoma važnoj južnoj osovini u Zaporožju već je na nekim mestima probijena, što znači da bi operacija prekida kopnenih veza između Rusije i Krima tek mogla da se izvede pre zime“, kaže Budanov. Kako je dodao, suprotno onome što izjavljuje, Rusija nema „apsolutno nikakve strateške rezerve“.

Prema rečima Budanova, Ukrajina razume da se ovaj rat neće završiti pobedničkom paradom u Moskvi.

„Ali Moskva se ne bi trebalo da se nada da će se parada održati u Kijevu“, naglasio je Budanov.

Komentarišući najave da je Rusija spremna da pojača svoju tekuću mobilizaciju, general Budanov ističe da je broj ljudi jedina očigledna prednost koju Rusija još uvek ima u odnosu na Ukrajinu.

„Ljudski resursi u Rusiji su, relativno govoreći, neograničeni. Kvalitet je nizak, ali je količina dovoljna. Što se ostalih komponenti ratnih napora tiče, ruski resursi se iscrpljuju“, istakao je Budanov.

On tvrdi da će ruska ekonomija izdržati „samo do 2025“, a da će protok oružja presušiti 2026. godine, „a možda ranije“, što, kako je naveo, potvrđuju i razgovori Vladimira Putina sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom.

„Ako je sve u redu i Rusija ima dovoljno resursa, zašto ih traži po celom svetu? Odgovor je očigledan. Nema više šta da se izvlači“, rekao je Budanov.

On je priznao da Ukrajina rizikuje da izgubi i sopstvene resurse.

„Zavisni smo od spoljnih igrača. Rusija uglavnom zavisi od same sebe“, rekao je Budanov.

Bonus video:

01:47

NA TOK RATA U UKRAJINI NAJVIŠE MOŽE UTICATI AMERIČKA JAVNOST Zoronjić: Mirovne inicijative postoje samo u medijima u OVU SVRHU

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.