ZELENSKI SE ZAHVALIO BUGARIMA: Nisu produžili zabranu prodaje žitarica iz Ukrajine
Volodimir Zelenski, Foto: EPA-EFE/MYKOLA TYS

ekonomija

ZELENSKI SE ZAHVALIO BUGARIMA: Nisu produžili zabranu prodaje žitarica iz Ukrajine

Volodimir Zelenski zahvalio se bugarskim vlastima što nisu produžili ograničenja na izvoz žita iz Ukrajine

Objavljeno:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je zahvalan Bugarskoj što nije produžila ograničenja na izvoz ukrajinskog žita od 15. septembra.

''Zahvaljujem (premijeru) Nikolaju Denkovu i njegovom timu, kao i bugarskim poslanicima koji su podržali ovaj potez. Bugarska daje primer istinske solidarnosti“, napisao je Zelenski na svom nalogu na platformi Iks (Tviter).

Ograničenja koja je Evropska unija uvela u maju omogućila su Poljskoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Slovačkoj da zabrane domaću prodaju ukrajinske pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta, dok istovremeno mogu da dozvole tranzit tog tereta iz Ukrajine za izvoz u drugim zemljama, navodi Rojters.

Ta ograničenja EU ističu u petak. Bugarska skupština danas je izglasala ukidanje zabrane uvoza određenih ukrajinskih proizvoda.

1 / 3 Foto: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

U rezoluciji koju je odobrila navodi se da, "uzimajući u obzir bugarsku solidarnost sa Ukrajinom", Sofija ne podržava produženje zabrane nakon 15. septembra. Iz Poljske, u kojoj se održavaju parlamentarni izbori 15. oktobra i u kojoj vlada stav da jeftinije ukrajinsko žito čini domaću proizvodnju neisplativom, poručeno je da neće ukinuti zabranu čak i ako je EU ne produži ove nedelje.

Vlada Slovačke je takođe rekla da će podržati zabranu, a Rojters navodi da će, po svemu sudeći i Mađarska učiniti isto.

Bonus video:

01:30

ZELENSKI JE PREŽIVEO DOSTA KIDNAPOVANJA I POKUŠAJE UBISTVA Lopandić o eventualnom atentatu u Ukrajini: Šta bi se tada desilo?

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.