OVO JE DETALJNA VREMENSKA PROGNOZA ZA TURISTE DO KRAJA SEPTEMBRA: Ovde će vam biti idealno ukoliko idete na more
Mediteran, Foto: AP

vremenske prilike

OVO JE DETALJNA VREMENSKA PROGNOZA ZA TURISTE DO KRAJA SEPTEMBRA: Ovde će vam biti idealno ukoliko idete na more

Do kraja meseca u Crnoj Gori i Grčkoj pretežno sunčano vreme.

Objavljeno:

Iako je do kalendarskog početka jeseni ostalo još samo 10 dana, vreme je širom Mediterana i više nego idealno za boravak i odmor na moru.

Nažalost, prošle sedmice, snažan ciklon doneo je Grčkoj nikad viđene padavine, na istoku zemlje u jednom danu kiše koliko u proseku padne za dve godine, pa su nastale razorne poplave i bujice, a veliki broj naših turista danima je bio zarobljen u poznatim turističkim mestima. Nažalost, poginulo je i više od 10 ljudi, a delovi Tesalije i Pilona su potpuno razoreni u poplavama i bujicama.

Ciklon je doneo razorne poplave, bujice i žrtve i delovima Turske, odnosno Istanbulu, ali i delovima Bugarske.

1 / 3 Foto: Nicolas Economou / Zuma Press / Profimedia

Nakon Grčke, ciklon je prešao preko Jonskog mora i iznad južnog dela Sredozemnog mora poprimio je tropske karakteristike, pri čemu se kao ciklon nalik uraganu za vikend obrušio na sever Libije i doneo razorne poplave. Na području Bengazija gde preovladava polupustinjska klima palo je više kiše nego za godinu dana, pri čemu se nastale razorne poplave i bujice, a strahuje se da je poginulo na hiljade ljudi.

Dobra vest je da će narednih dana sunčano i pravo letnje vreme preovladavati širom Grčke, Turske, Malte, Tunisa i Egipta, uz temperature od 30 do 35°C, na severu Afrike i do 40°C, a idealno vreme potrajaće bar do kraja septembra. Nešto više oblaka biće u četvrtak i krajem sedmice, uz pojavu pljuskova na severu zemlje, ali se ne očekuju značajnije padavine.

Nešto promenljivije vreme do kraja septembra biće u Italiji i Španiji.

Crna Gora

Septembar je Crnoj Gori doneo sunčano i pravo letnje vreme. Prema trenutnim prognozama sunčano i pravo letnje vreme potrajaće na crnogorskom primorju i narednih desetak dana, samo će u drugoj polovini ove sedmice biti nešto više oblaka, ali se ne očekuju padavine.

Jutarnja temperatura u narednom periodu biće uglavnom od 18 do 22°C, a tokom dana od 28 do 32°C, potom prema kraju septembra u manjem padu.

Kada je reč o temperaturi Jadrana, ovih dana ona se kreće od 23 do 25°C i manje-više u okvirima ovih granica biće i u narednom periodu, a prema kraju septembra od 21-22 do 23-24°C.

Dakle, nakon što je početak septembra delovima Mediterana doneo katastrofalne oluje i poplave, širom Mediterana u ostatku septembra očekuje se i više nego /idealno, ali i ugodno letnje vreme, a što će na ruku i te kako ići turistima.

Bonus video:

03:09

EVO KADA VAM JAKNE VIŠE NEĆE TREBATI! Nedeljko Todorović do detalja otkrio kakva nas VREMENSKA PROGNOZA OČEKUJE U FEBRUARU

(Espreso/Telegraf.rs/Đorđe Đurić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.