POPLAVE, GRMLJAVINSKE OLUJE, BURA... Užasno nevreme hara Mediteranom, a EVO šta ih SVE ČEKA tokom septembra
Nevreme, ilustracija, Foto: Printscreen/ Instagram/ podgorički_vremeplov

nevreme u evropi

POPLAVE, GRMLJAVINSKE OLUJE, BURA... Užasno nevreme hara Mediteranom, a EVO šta ih SVE ČEKA tokom septembra

Nevreme je zahvatio velike delove Mediterana, a u Crnoj Gori je bura

Objavljeno: 12:06h

Prema vremenskoj prognozi meteorologa “Weather2Umbrella” loše vreme zahvatilo je delove Mediterana, naročito Grčku, delove Španije i Portugalije i Siciliju. Lokalne grmljavinske oluje i pljuskovi se očekuju danas i na egejskoj obali Turske, na Kipru, dok je na Jadranskom moru, u Hrvatskoj i Crnoj Gori – bura.

Grčka na udaru grmljavinskih oluja

Kako je i najavljeno, do Grčke je stigao hladni front i došlo je i do formiranja ciklona, pa će do četvrtka širom te zemlje biti jakih oluja i vrlo obilnih padavina. Prvi talas grmljavinskih oluja već je zahvatio Grčku. Vrlo obilne padavine i jake oluje bile su izražene u centralnim i istočnim predelima, u Tesaliji i u Olimpskoj regiji i na ostrvima u Egejskom moru, uz centralnu obalu egejske Grčke.

Obilne padavine

Pljusak, ilustracija
Pljusak, ilustracijafoto: Printscreen/Instagram/arilje_oglasna_tabla

-Vrlo obilne padavine očekuju se do četvrtka. Očekuje se da širom Grčke padne od 50 do 100 litara kiše, što je u mnogim predelima više nego prosek za ceo septembar. Lokalno se očekuje i do 150 litara, a u Tesaliji, u Olimpskoj regiji lokalno i do 300 litara, što je polovina od ukupne godišnje količine padavina – navode u “Weather2Umbrella”.

Opasnost od poplava i bujica

Širom Grčke biće opasnosti od poplava i bujica, a ponegde mogu biti i razorne. Očekuju se olujni vetrovi, visoki plimni talasi i opasnost i morskih pijavica.

Pijavica u Rovinju
Pijavica u Rovinjufoto: Printscreen/Twitter/@sannehefti1

Stabilizacija vremena dolazi tek od četvrtka i petka, a potpuni povratak leta od vikenda, pa će ostatak septembra proteći u znaku sunčanog i toplog vremena.

Obilni pljuskovi i jaki vetrovi na Siciliji

Ciklon će se premeštati narednih dana sporo preko Jonskog mora i uticaće na vreme na istoku i jugoistoku Sicilije gde se očekuju olujni vetrovi, jake grmljavinske oluje i vrlo obilni pljuskovi, pri čemu može pasti više od 150 litara kiše, uz poplave i bujice. Slično se može dogoditi i zapadnom delu Peleponeza i Krita. Ipak, središte ciklona nalaziće se nad otvorenim delom Jonskog mora, uz vetrove od preko 120 km/h, a može da padne i preko 300 litara kiše na jednoj lokaciji.

Kasnije, u danima ka vikendu ciklon će se kretati ka severnoj obali Libije i doneće i tim predelima olujne vetrove, jake grmljavinske oluje, poplave i bujice.

Bura na Jadranu

Bura, ilustracija
Bura, ilustracijafoto: Profimedia

-Kada je reč o crnogorskom primorju ne očekuju se padavine i biće uglavnom vedro i toplo vreme. Jutarnja temperatura biće do 22 stepena, tokom dana od 28 do 32 stepena Celzijusa. Ipak, zbog veoma velike razlike u vazdušnom pritisku između Jadranskog i Jonskog mora narednih dana duvaće veoma jak, na udare i olujni severoistočni vetar sa udarima i do 100 km/h. Kako je reč o buri, koja duva sa kopna prema moru, vazduh će se spuštanjem sa okolnih vrlo strmih i okolnih planina zagrevati i isušivati vazduh, tako da će bura biti fenskog efekta – kažu u “Weather2Umbrella”.

Na jugu Crne Gore ostaće letnje vreme, a na severu će biti pravo jesenje i kišovito, uz temperature od oko 10-15 stepeni, uz vrlo jak severac.

Letnje vreme u Crnoj Gori potrajaće tokom većeg dela septembra, a jačeg zahlađenja sa obilnijim padavinama neće biti pre 20. septembra.

Bonus video:

01:40

VELIKO NEVREME U ŠPANIJI: Potop u većem delu zemlje, ima i mrtvih?

(Espreso/ Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.