"REKLI SU DA JE HITNO OPERIŠEM, ALI...": Trudnica Aleksandra UMRLA u GAK-u, doktor sve OPISAO! (FOTO)
Aleksandra Ivanov i suprug, Foto: FACEBOOK/ALEXANDRA IVANOV/SCREENSHOT

TUGA

"REKLI SU DA JE HITNO OPERIŠEM, ALI...": Trudnica Aleksandra UMRLA u GAK-u, doktor sve OPISAO! (FOTO)

Doktor kog koga su doveli trudnicu Aleksandru iz Rumunije nakon što joj se stanje pogoršalo je opisao njene poslednje trenutke

Objavljeno:

Rumunija je i dalje u šoku zbog smrti mlade trudnice Aleksandre Ivanov (25), a doktor koji je prihvatio u bolnici ispričao je šta se desilo tog dana. Skoro tri nedelje nakon tragedije, doktor koji je pokušao da je vrati u život ispričao je kako su protekli poslednji trenuci života mlade majke. Prema njegovim rečima, Aleksandra je ujutru 18. avgusta stigla sa kardio-respiratornim zastojem, gde je od njega zatražena hitna intervencija.

Međutim, bilo je kasno, jer je mlada žena već ušla u kardio-respiratorni zastoj, bez pulsa i disanja. "Pacijentkinja je 18. avgusta 2023. godine oko 7:35 stigla u porodilište. Zvali su me, odmah sam stigao kod nje, procenio sam je i video da je u pitanju kardio-respiratorni zastoj. Nije imala puls, nije disala", rekao je Katalin Ilie Surdeanu, doktor GAK odeljenja, prenosi botosaneanul.ro.

Aleksandra Ivanov, majka troje dece, umrla je u petak ujutru, 18. avgusta, nakon što se prethodne noći žalila na bol, krvarenje i kolima hitne pomoći odvezena je u bolnicu.

Aleksandra ostavljena da čeka čak sedam sati?

Mlada žena je hospitalizovana u 23.30 sa "genitalnim krvarenjem, hipogastričnim i lumbalnim bolovima". Dijagnoza ustanovljena na prijemu bila je "trajna trudnoća, manja metroragija, posmatranje sekundarne anemije", navodi se u izveštaju koji je pripremila Uprava za javno zdravlje (DSP) Botošanima.

U porukama koje je poslala noć pre smrti, Aleksandra se požalila svojoj porodici da nijedan lekar ne odgovara na njene pozive, uprkos strašnom bolu. Mlada žena je ostavljena da čeka sedam sati na doktora kod kojeg je bio njen karton, a "dežurna doktorka je, iako je bila tu, odbila da joj pomogne, tvrdi", Aleksandrin brat.

Prema rečima Aleksandrine porodice, jedina koja je intervenisala te noći bila je dežurna medicinska sestra koja joj je dala sedativ. "Pozvala je lekare, dala joj sedativ, otišla u ordinaciju i ona ju je izbacila iz ordinacije. Doktorka je bila tu, ne znam šta je radila, šta je čekala. Možda očekuje novac, ali kome da ga, damo ako niko nije došao? Zašto bi se odgovornost prebacivala sa jednog na drugog?", rekao je brat mlade žene lokalnoj štampi.

Objavljeni rezultati obdukcije

Dežurna lekarka je prilikom saslušanja izjavila da je smatrala da hitna kiretaža nije bila potrebna jer nije bilo obilnog krvarenja. Obdukcija je pokazala da je Aleksandra preminula od embolije pluća i zastoja rada srca usled infekcije izazvane smrću ploda. Nekoliko dana nakon tragedije smenjen je direktor bolnice, a tragedija je pokrenula talas protesta širom Rumunije.

Bonus video:

01:43

STOTINE TRUDNICA NA NOVOJ TELEFONSKOJ LINIJI ZBOG VAKCINE: Ovo su pitanja koja najčešće postavljaju

(Espreso / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.