"ZNAM ŠTA VAM JE NAMERA..." Putin POPUSTI samo pred Erdoganom, EVO na ŠTA je SADA SPREMAN, mnogi će ZANEMETI
Erdogan i Putin, Foto: AP

putin i erdogan

"ZNAM ŠTA VAM JE NAMERA..." Putin POPUSTI samo pred Erdoganom, EVO na ŠTA je SADA SPREMAN, mnogi će ZANEMETI

Putin i Erdogan danas su razgovarali i o izvozu žita

Objavljeno:

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu da je Moskva otvorena za razgovore o Crnomorskom sporazumu o žitu.

Rusija je odustala od sporazuma u ​​julu, godinu dana nakon što je sporazum postignut posredstvom Ujedinjenih nacija i Turske, žaleći se da nisu ispoštovane odredbe o izvozu ruskog žita i đubriva i da je ukrajinsko žito u nedovoljnim količinama odlazilo u zemlje kojima je najpotrebnije, preneo je Rojters.

Govoreći na početku sastanka u crnomorskom letovalištu Sočiju, Putin je rekao Erdoganu da se nada da će završili razgovore o čvorištu prirodnog gasa u Turskoj i da će razgovarati o sporazumu o žitu.

Redžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdoganfoto: Profimedia

- Znam da nameravate da pokrenete pitanje sporazuma o žitu - rekao je Putin Erdoganu.

On je istakao da je Rusija otvorena za pregovore o tom pitanju.

Erdogan je rekao da svet čeka na vesti o pitanju koridora.

- Svi čekaju šta će proizaći iz našeg današnjeg sastanka - rekao je on.

Predsednik Turske je naglasio da veruje da će poruka na konferenciji za novinare nakon sastanka biti važan korak za ceo svet, posebno za afričke zemlje.

Rusija i Ukrajina su među nekoliko ključnih poljoprivrednih proizvođača na svetu i glavni proizvođači pšenice, ječme, kukuruza, uljane repice, ulja od uljane repice, suncokreta i suncokretovog ulja.

Kako je prenela agencija RIA Novosti, Predsednik Rusije je napomenuo da projekat izgradnje nuklearne elektrane Akuju u Turskoj napreduje po planu, a da je puštanje u rad prvog bloka planirano za 2024. godinu.

- Kao što sam rekao, u energetskom sektoru se krećemo veoma samopouzdano, postignuti su dogovori između glavnih dobavljača sa obe strane. Nadam se da će tako biti. To ćemo biti svedoci toga u bliskoj budućnosti - dodao je Putin.

Govoreći o bilateralnim odnosima, predsednik Turske je napomenuo da Moskva i Ankara prolaze kroz "potpuno drugačiji period".

- Veoma smo zadovoljni što je naš spoljnotrgovinski obim trenutno 62 milijarde dolara i krećemo se ka našem cilju od 100 milijardi dolara - dodao je Erdogan.

List "Milijet", pozivajući se na neimenovane izvore, objavio je da će Erdogan tokom susreta izraziti spremnost da deluje kao posrednik u rešavanju sukoba u Ukrajini.

Bonus video:

01:20

POČEO SASTANAK U SOČIJU: Pogledajte kako je Putin dočekao Erdogana

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.